Середа, 8 Травня, 2024
Суспільство

Помер український розвідник, який першим в СРСР здобув інформацію про лихоманку Ебола

На 87-му році життя зупинилося серце ветерана зовнішньої розвідки, полковника у відставці Анатолія Бароніна, який першим за часів СРСР здобув інформацію про нову небезпечну хворобу – лихоманку Ебола

Як повідомляє “Новинарня“, про це в понеділок, 29 липня, інформує пресцентр Служби зовнішньої розвідки України.

Анатолій Баронін народився 31 серпня 1932 року в Москві в робітничій родині. Отримавши вищу економічну освіту, був направлений на роботу в Молдову, де через два роки його запросили в місцевий орган держбезпеки і запропонували працювати у контррозвідці.

«Під час роботи в Нігерії в 1970-х роках йому вдалося в надзвичайно стислі терміни виконати надважливе завдання центру: здобути інформацію про нову небезпечну хворобу – лихоманку Ебола. Пробірки із зараженою цією лихоманкою кров’ю терміново були відправлені спеціальним рейсом «Аерофлоту» до СРСР. Німецький журнал «Штерн» у 1970-ті роки назвав його «видатним майстром шпигунства», – йдеться у повідомленні.

Після закінчення розвідшколи Бароніна відрядили до Африки. Він їздив країнами, вивчав міста, звичаї, встановлював контакти, допомагав африканським партнерам реалізовувати різноманітні програми розвитку та сприяння, розбудовувати спортивну та освітню інфраструктуру молодих держав, займався виконанням спеціальних завдань.

Залишити відповідь