Вівторок, 12 Березня, 2024
РозслідуванняСкандал

100 мільйонів з бюджету для власного гаманця

Що встиг зробити «смотрящий» за Дніпропетровською областю Святослав Олійник за один місяць «керівництва», пише “Антикор”.

Підсумок першого місяця роботи Дніпропетровської облдержадміністрації після призначення в.о. губернатора показує, що область знову впала в коматозний стан, в якому перебувала п’ять років тому. Складається цілком обгрунтоване враження, що сотні інфраструктурних проектів, які реалізовувалися тут ще нещодавно, застопорилися. І лякаюче підозріло виглядає робота в.о. губернатора Дмитра Батури і тих, хто насправді тепер керує областю, зокрема, «наглядача» Святослава Олійника.

Це вже не такий і великий секрет, що Олійник активно домагається свого призначення на пост глави області. Формальна логіка підказує, що це його місце, так як він був заступником губернатора Ігоря Коломойського, а зараз – перший заступник голови обласної ради. Але Олійник так само відомий тим, що починав свою кар’єру прокурором, був народним депутатом від Юлії Тимошенко, з якою її пов’язують давні ділові зв’язки і зараз, а потім став видомим бізнесменом. І саме його ділова діяльність зараз є і предметом обговорення в Офісі Президента, і каменем спотикання одночасно. Що поки не заважає Олійнику фактично керувати грошима регіону.

За словами наших джерел, Батура виконує виключно представницькі функції і підписує щоденні документи. І в якості нового глави області він не розглядається.

Олійник, який наполегливо пропонує свою кандидатуру Президенту, дуже токсичний, так як за ним тягнеться шлейф кримінальних історій, пов’язаних з багаторічним крадіжками з бюджетів усіх рівнів.

Однак, за даними порталу eData, за місяць фактичного управління ОДА Олійник вже вивів на свої компанії більше 100 млн грн., А його мета, за чутками, – 1 млрд грн до кінця року. Саме такий, за деякими даними, розмір діри в його будівельному холдингу, яку він планує закрити за рахунок бюджету.

Але цікавий і той факт, що одночасно з астрономічними платежами компаніям Олійника, будівельні роботи вони навіть не починали. Більш того, майже всі будівельні роботи в області взагалі заморожені, в тому числі припинено будівництво шкіл і дитячих садків. Все, що мало відкритися до 1 вересня, відкрито не буде.

Одна з компаній, яка підконтрольна Олійнику, називається УПС. Вона займається будівництвом доріг і колись належала Тарасу Палію, синові колишнього голови Дніпровського Облавтодору. Олійник фактично «віджав» цю компанію, а потім наплодив ще кілька – Гремко, Спецдоррембуд, СПМК-78. І, починаючи з 2016 року, цей так званий будівельний холдинг «підсів» на підряди ОДА – будував дороги, школи і дитячі садки. Але немає жодного об’єкту, який був би добудований і зданий в експлуатацію.

До числа знакових «недобудов» слід віднести такі: зал ігрових видів спорту поруч зі стадіоном «Трудові Резерви» в Дніпрі, парк, школа і ДЮСШ в Синельникове, школа в Межовій, дитячий садок в формі сот в Іларіоновому – інші підрядники вже давно здали в експлуатацію садки за цим проектом.

Демченкоо

Саме Олійник, перебуваючи на посаді голови фракції колишніх «регіоналів» «Відродження», пролобіював включення до обласного бюджету будівництва залу ігрових видів спорту, а насправді – залу для бадмінтону, під який створив КП і планував поставити туди свою людину, щоб той керував залом як приватним. Вже згадана вище компанія Гремко отримала підряд на будівництво, незважаючи на очевидний конфлікт інтересів. У 2017 році Олійник отримав на цей проект 250 млн грн з державного бюджету, але зал так і не з’явився.

Демченкоо

Пізніше Олійник домовився з Укравтодором, і УПС отримала підряди на будівництво ділянки траси Дніпро – Запоріжжя. Незабаром після закінчення робіт, ця ділянка почала руйнуватися.

За деякими даними, УПС отримала з держбюджету на цю дорогу близько 550 мільйонів гривень. А виправляти дефекти Олійник мав за свій рахунок.

І, ще не ставши губернатором, Олійник активно отримує гроші обласного бюджету, щоб залагодити своїм фінансові проблеми. Інша справа – навіщо Дніпропетровської області це потрібно?

Олег Бойко, Антикор.

Залишити відповідь