Вівторок, 12 Березня, 2024
КіноЦікаве

На Венеційському кінофестивалі український фільм назвали найкращим у категорії «Горизонти»

Фільм «Атлантида» українського режисера Валентина Васяновича назвали найкращим у секції Orizzonti Венеційського кінофестивалю

Про це повідомляє офіційний Twitter-аккаунт найстарішого європейського кінофестивалю, передає The Village.

Результат пошуку зображень за запитом "Фільм «Атлантида»"

Головну нагороду в основній програмі 76-го кінофестивалю у Венеції здобув «Джокер» із Хоакіном Феніксом у ролі ворога Бетмена. Гран-прі журі вручило новій роботі Романа Поланскі «Офіцер і шпигун». 

«Горизонти» – це одна з офіційних програм Венеційського кінофестивалю, друга за престижністю після основної. Свого часу нагороду Orizzonti здобували фільми режисерів Лава Діаса та Робіна Кампійо.

«Атлантида» – це стрічка, яка досліджує проблему та наслідки українсько-російської війни. Для цього режисер переніс дію фільму на кілька років у майбутнє. 

«Хотів відрефлексувати війну – найяскравішу драму, що з нами відбувається. […] Спочатку це була історія про тут і тепер, але мені не подобалося те, що я мав виводити там протагоніста і антагоніста, наділяти їх жанровими рисами, показувати їхнє протистояння. Зʼявлявся яскраво виражений політичний контекст. Я думав, як уникнути цього, і вирішив перескочити в майбутнє, коли війна вже скінчиться. Зняти антиутопію, працюючи з результатами конфлікту. Коли зʼявилася ця ідея, мені стало дуже комфортно, і я зрозумів, що це правильне рішення», – розповідав Васянович в інтерв’ю виданню TheБабель.

Валентин Васянович працював над стрічкою як автор сценарію, режисер, оператор та співпродюсер. Раніше фахівець працював як оператор, він знімав «Плем’я» Мирослава Слабошпицького. Дебютний повнометражний ігровий фільм Васяновича «Рівень чорного» висували від України на здобуття премії «Оскар».

Залишити відповідь