Субота, 20 Квітня, 2024
Екологія

ООН закликає заборонити деякі небезпечні речовини, що містяться в тканинах, посуді, папері та чорнилах

Перфторгексанова сульфонова кислота, її солі та споріднені сполуки є серйозною загрозою здоров’ю людини, а також навколишньому середовищу

Експерти ООН закликали заборонити групу небезпечних хімічних речовин, які містяться у виробах зі шкіри, тканинах, посуді з антипригарним покриттям, папері і чорнилі для принтера.

Як повідомляє Центр новин ООН, перфторгексанова сульфонова кислота (ПФГСК), її солі та споріднені сполуки є серйозною загрозою здоров’ю людини, а також навколишньому середовищу, однак активно використовуються у виробництві багатьох споживчих товарів.

ПФГСК і її родинні сполуки можуть чинити негативний вплив на діяльність нервової системи людини, мозку, ендокринної системи та щитовидної залози.

Рішення про необхідність ліквідації цих речовин було ухвалене за підсумками 15-ї зустрічі Комітету з розгляду стійких органічних забруднювачів, яка пройшла у Римі До складу комітету входять представники держав – учасниць Стокгольмської конвенції про стійкі органічні забруднювачі. У зустрічі взяли участь понад 100 науковців.

“Дане рішення було ухвалене на основі наукового дослідження, проведеного експертами з усього світу. Вони дійшли висновку, що внесення ПФГСК до списку Стокгольмської конвенції про стійкі органічні забруднювачі дозволить захистити навколишнє середовище і здоров’я людей”, – сказав виконавчий секретар Секретаріату Конвенції Рольф Пайє.

Залишити відповідь