Четвер, 28 Березня, 2024
ЕкологіяПогодаПодії

Європа задихається від спеки: теплові хвилі видно з космосу (фото)

У багатьох країнах уже побито рекорди середньомісячної температури та супутники фіксують збільшення ризику лісових пожеж у Європі, пише Фокус.

Спека в Європі цього літа лише посилює поширення посух, які з’явилися унаслідок зменшення кількості дощів узимку та навесні. Супутникові дані показують, що ризик лісових пожеж і пошкодження ґрунту лише зростає через те, що в багатьох країнах уже було побито температурні літні рекорди, повідомляє Space.

Територія Європи завжди зазнає більшого підвищення температури особливо у літній період, ніж інші регіони планети. Це відбувається через глобальне потепління, викликане змінами клімату. Наприклад, у Великій Британії, де завжди буває звичайне тепле літо без екстремальної спеки, 19 липня було зафіксовано температуру, яка перевищила 40 градусів Цельсія. І це рекордні показники.

Як уже писав Фокус, унаслідок таких температурних показників у столиці країни почав плавитися асфальт і виникла серія пожеж.

пожежа, Лондон
У Лондоні через спеку почав плавитися асфальт і виникла серія пожеж Фото: trump-elections

Саме цього дня у Великій Британії метеорологи зафіксували новий рекордний показник. Температура в Лондоні була на рівні 40,2 градуси за Цельсієм і продовжує зростати. Дані із супутників показали, що температура ґрунту у Великій Британії прогрілася до рекордних 50 градусів Цельсія. Особливо “гаряче” у столиці країни й у прилеглих регіонах.

спека, Великобританія
Дані із супутників показали, що температура ґрунту у Великій Британії прогрілася до рекордних 50 градусів Цельсія. Особливо “гаряче” у столиці країни й у прилеглих регіонах

В Італії, Франції та Іспанії все ще продовжують боротьбу з масштабними лісовими пожежами, які виникли раніше у липні через рекордно високі температури. Але вчені прогнозують появу нових вогнищ займання і це стосується Великої Британії, де ризик появи лісових пожеж є найвищим.

За даними, які вчені отримали із супутників, у Франції, Іспанії та Португалії за останні 10 днів майже 400 кв. км. територій були охоплені пожежами і тенденція до виникнення нових пожеж усе ще висока.

Пожежа, Європа
Супутникові дані показують, що ризик виникнення лісових пожеж у Європі дуже високий. Зеленим і жовтим кольорові показані регіони з низьким ризиком пожеж, а фіолетовим кольором показані регіони з найвищим ризиком виникнення лісових пожеж

“Супутникові дані про температуру поверхні надають нам нове розуміння структури та поширення теплових хвиль у Європі”, — говорить Даррен Гент, із Лестерського університету.

Важливо розуміти, що температура повітря також залежить від тепла, яке випромінює поверхню у тому чи іншому регіоні. Чим вища температура поверхні, тим вища температура навколишнього повітря. Учені вважають, що посуха, яка вже кілька місяців фіксується в половині країн Європи, може лише посилитися через рекордно гарячі хвилі тепла. За словами вчених, через те, що кількість опадів значно зменшилася, рівень вологи у ґрунті знизився, збільшилася кількість посух і це безпосередньо впливає на сільськогосподарські культури.

Залишити відповідь