П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Суспільство

Більше половини українців проти особливого статусу Донбасу

Також більшість українців не підтримують ідею амністії для бойовиків, які брали участь у бойових діях на Донбасі

Як свідчать дані опитування соціологічної служби Центру Разумкова, більшість громадян (56%) виступають проти надання і закріплення в Конституції України “особливого статусу” окремих територій Донецької та Луганської областей. Підтримують таку думку 26% опитаних.

Говорячи про політичне майбутнє ОРДЛО, більшість українців (56%) хотіли б, щоб вони повернулися до складу Донецької та Луганської областей України на тих же умовах, що були до початку війни; 13,5% – щоб ці території повернулися під контроль України, але отримали більше незалежності від Києва; 10% – за їхню автономію в складі України; 3% – щоб вони відокремилися від України і стали незалежними державами; ще 3% вважають, що ця частина Донбасу повинна увійти до складу Російської Федерації.

Також українці не підтримують ідею амністії для бойовиків, які брали участь у бойових діях на Донбасі – таких 59%. За амністію висловилися лише 18% опитаних.

Щодо мовного питання, то надання російській статусу другої державної не підтримують 56%. Із такою пропозицією погодилося 29,5% опитаних.

Під час дослідження було опитано 2015 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України за винятком окупованих Росією територій. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Залишити відповідь