П’ятниця, 29 Березня, 2024
Мистецтво

У Чорнобилі створили найбільшу скульптуру в Україні

Радянська станція «Дуга» стала найбільшою діджитал-скульптурою в Україні

Про це повідомляє The Village.

У основі інсталяції «Чорнобильське сяйво» – звуки Зони відчуження та проєкція символів знаку радіації на станцію «Дуга», яку таємно збудували у засекреченому містечку Чорнобиль-2. Споруда висотою близько 150 метрів відстежувала запуски міжконтинентальних балістичних ракет.

«Дуга» – один із найвпізнаваніших символів Чорнобилю і секретності радянського минулого, тому і використали її у діджитал-скульптурі. «Це дасть сигнал у світ, що Чорнобильські об’єкти можуть бути не тільки страшними, а й вражаючими витворами мистецтва», – коментують в Artefact.

У повній темряві годинне світлове шоу доповнював саундтрек від музиканта Rassvet, створений на основі звуків Чорнобиля. Це найбільша лазерна інсталяція в Україні та третя інсталяція проєкту Artefact про Чорнобиль.

Діджитал-скульптуру створили режисер, музикант Валерій Коршунов (Rassvet) та медіа-артист Ярослав Костенко. Головна мета проєкту – показати, що там, де була трагедія, зараз панує нове життя, переосмислити Чорнобильську катастрофу та знайти нові культурні сенси сучасності.

«Ми створюємо найбільшу лазерну інсталяцію в Україні для того, щоб показати, що моторошні символи Радянського Союзу можуть стати потужними арт-об’єктами сучасної України. Чорнобиль – це наше минуле, яке ми не можемо змінити. Проте ми повинні формулювати власні меседжі, щоб змінити сприйняття України в контексті трагедії Чорнобиля зараз та у майбутньому. Найкраща форма, зрозуміла для усього світу, – це арт», – коментує Валерій Коршунов.

Залишити відповідь