Четвер, 28 Березня, 2024
Політика

Лукашенко заявив що Білорусь змушена відповісти на розміщення американських танків у Литві

За підсумками знайомства з доповіддю силових структур про військово-політичну обстановку, ризики, виклики та загрози для країни . Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Білорусь буде змушена відповісти на розміщення бронетехніки і військового контингенту США біля кордонів країни .

Про це повідомляє БЕЛТА.

“Це, звичайно, бронетанковий кулак, не треба применшувати значення. Але 30 танків і 30 бронемашин це просто смішно проти білоруської армії. Ми ж, як я часто говорю, чотири модернізації своєї армії провели, і ми прекрасно розуміли, які кулаки будуть створені у наших кордонів і з яким противником ми не дай бог зможемо столкнуться.Ми до цього готувалися, тому 30 танків просто смішно для нашої армії. ми навіть ніяких рухів тіла можемо не робити, щоб протистояти “.- сказав лідер Білорусі

Разом з тим глава держави підкреслив, що питання в іншому.

“Ніколи ще так демонстративно до наших кордонів з-за океану не перекидатися війська. Ніколи такого не було. По-моєму, в Литві навіть це вперше. Це прецедент. І це по-перше. По-друге, природно, на такі демонстрації ми просто змушені відповідати. При цьому треба розуміти, що ми не повинні брязкати зброєю. ми миролюбна держава, ми не хочемо воювати “, – заявив Президент.

Лукашенко нагадав, що кілька днів тому доручив розробити і в самий найближчий час представити йому план заходів щодо адекватного реагування на дії, пов’язані з розміщенням в Литві в безпосередній близькості біля кордону з Білоруссю бронетанкової техніки і контингенту Збройних сил США.

Він заявив, що, виходячи з доповіді розвідувального управління, подивився на дислокацію військ НАТО в Західній Європі, а також роль перекинутих американцями сил.

“Йде перекидання. І наша розвідка це фіксує. Молодці. Від моменту вивантаження в латвійському порту в Ризі до проходження до місця дислокації ми маємо всі дані, Півтисячі десь військових, до 600 чоловік, які перекидаються до нашого кордону. Десь 29 -30 танків, бронемашини з усім супутнім персоналом “- розповів Олександр Лукашенко.

Литовських політиків і керівництво Литви Олександр Лукашенко попередив, що розглядаються різні варіанти відповідей не тільки на перекидання збройних сил, а й на середнє і далеке майбутнє: “Середньострокове майбутнє – це їх вчення. Перш за все це вам доручення – військовим – підготуватися до їх навчань. вони проводять свої навчання – ми, наприклад, реагуючи на це, проводимо свої вчення або ще щось. це ви мені сьогодні доповісте “.

“Ми не будемо брязкати зброєю. Ми готуємо адекватні відповіді на будь-які рухи тіла. І те, що мене насторожує, – це прецедент. Не хотілося б, щоб в 15 км від наших кордонів розміщувалися війська, неважливо, які вони там”, – на закінчення підкреслив Глава держави.

Залишити відповідь