П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Світ

У Росії з 1 листопада набув чинності закон про ізоляцію Рунета

З 1 листопада в Росії набрала чинності  велика частина положень закону про так званий “суверенный Рунет”.

Про це повідомляють російські ЗМІ.

Закон зобов’язує інтернет-провайдерів встановлювати надані Роскомнадзором на безоплатній основі технічні засоби, які дозволять відомству здійснювати централізоване управління мережею. В інший час обладнання буде використовуватися для блокування заборонених ресурсів.

Згідно з цим законом, весь інтернет-трафік, повинен буде проходити через точки обміну, внесені до спеціального реєстру.

Роскомнадзор також зможе відмовляти провайдерам і організаторам поширення інформації в доступі до них, якщо ті не виконують вимоги відомства або правоохоронних органів.

У разі “загрози безпеки”, яка в законі не встановлена, вживатимуться заходи щодо блокування контенту. Право прийняття рішення про те, що буде вважатися загрозою і як на неї реагувати, закон повністю надає уряду РФ.

Проте влада в Росії поки не затвердила перелік загроз, при яких “вимикається рубильник рунета”.

На виконання закону, планують витратити понад 30 млрд рублів.

Але деякі провайдери в Росії вважають, що аналізувати весь трафік не зможе зараз ніхто, і остаточна вартість проекту буде ще вище.

У РФ до нового закону ставляться неоднозначно. Його критики побоюються, що він створить умови для тотальної цензури в інтернеті.

Тому, в різних містах Росії пройшли акції протесту проти ізоляції російського сегмента інтернету.

Президент РФ Путін в лютому 2019 року, пояснював необхідність прийняття закону “про суверенний інтернет” загрозою відключення російських користувачів від глобальної мережі. Автори законопроекту в Держдумі заявляли, що документ був розроблений “з урахуванням агресивного характеру прийнятої у вересні 2018 року Стратегії національної кібербезпеки США”.

Залишити відповідь