Вівторок, 23 Квітня, 2024
АвторськеПолітикаСуспільствоУкраїна

Під Радою мітингували патріотичні організації за захист української землі

На площі Конституції зібралися кілька тисяч людей, з патріотичних і націоналістичних організацій, зокрема – багато було прапорів “Національного корпусу” та “Свободи”, а також – близько тисячі “Єдиного союзу патріотів України” та “Всеукраїнської аграрної ради”.

Кореспондент “Новин” здійснював пряму трансляцію заходу, а також – взяв коментарі у часників.

Зі сцени виступаючи звертаються до депутатів Верховної Ради з вимогою не допустити бездумного продажу української землі, оскільки, на їх думку, вона в такому випадку одразу опиниться в руках олігархів.

Олег Тягнибок, лідер ВО Свобода, заявив, що у випадку, якщо ці “ганебні закони” проголосують, імена цих депутатів будуть чорними буквами викарбувані в українській історії.

Роман Коваль, з Єдиного союзу патріотів України, закликав не допустити продажу землі, за яку багато українських патріотів пролили кров на Сході, а тих хто готує цей продаж, назвав необільшовиками.

Андрій Чечель, волонтер та адвокат, назвав пропозиції влади недоречними, оскільки під час війни земля буде продаватися за безцінь і поспішати з цим кроком не варто.

Юрій Гончаренко, експерт Фонду підтримки демократичних ініціатив, в коментарі Голос-інфо, пояснив, що насправді обіг землі в більшості країн світу є жорстко регульованим. Наприклад, в Франції землю можна купити лише за умови підтвердження свого фаху в цій сфері та наявності підтвердженої історії її обробітку.

На сусідній половині площі, де повинні були зібратися ті, хто виступав би за скасування мораторію на продаж землі, були вельми малолюдно.

Нагадаємо, за результатом опитування Центру Разумкова, проведеного на початку листопада, у разі проведення референдуму абсолютна більшість українців проголосували б за продовження мораторію на купівлю-продаж землі сільськогосподарського призначення (63,4% усіх опитаних або 68,3% тих, хто взяв би участь у референдумі).

Зазначимо, що вчора президент Володимир Зеленський заявив, що в Україні питання продажу землі іноземцям будуть вирішуватися на всенародному референдумі. Він додав, що між першим і другим читанням до законопроекту про обіг земель сільськогосподарського призначення будуть внесені правки, згідно з якими право продавати і купувати землю матимуть тільки українські громадяни і українські компанії, засновані виключно громадянами України.