Четвер, 25 Квітня, 2024
Суспільство

Сенцову вручили премію Сахарова у Страсбурзі

Олег Сенцов перед отриманням премії заявив, що вважає переговори в “нормандському форматі” пасткою для українського президента Володимира Зеленського.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Український режисер, колишній політв’язень Олег Сенцов у вівторок, 26 листопада, отримав премію Сахарова в Європейському парламенті в Страсбурзі. Премію присудили йому ще 2018 року, але тоді він перебував в ув’язненні у російській колонії і не міг особисто її отримати.

Перед отриманням премії Сенцов заявив, що вважає заплановані на 9 грудня у Парижі переговори “нормандської четвірки” пасткою для українського президента.

“Це буде пастка для Зеленського, тому що завдяки своїй миротворчій риториці Путін заводить його в ситуацію, з якої у нього немає хорошого виходу. Зеленський хоче миру, говорить про це і готовий діяти. Путін же миру не хоче, до нього не готовий, а лише про це говорить”, – сказав колишній політв’язень на ранковій зустрічі з депутатами Європейського парламенту.

Крім того, Сенцов вважає, що європейські лідери, “втомлені від цього конфлікту, будуть раді цьому примиренню”.

“Але воно неможливе, доки російські війська перебувають на Донбасі та в окупованому Криму. Здавати свої позиції Путін не має наміру. Він намагається довести ситуацію до того, щоб вибори на Донбасі відбулися під його контролем, щоб цих сепаратистів можна було б легітимізувати”, – сказав він.

Залишити відповідь