П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Здоров'яНаука

Вчені з Цюриха протягом тижня без замороження зберігали людську печінку

До печінки під’єднували дві судини: печінкову артерію, в якій кров збагачена кислородом, та ворітна вена, через яку до печінки потрапляють поживні речовини з кишківника.

Про це повідомляє Nature Biotechnology.

Науковці створили пристрій, що контролював в судинах тиск крові, рівень насиченості киснем, концентрацію глюкози та клітинний склад крові.

Прилад імітував активність підшлункової залози, виділяючи в штучну кров інсулін та глюкагон, які повинні впливати на обмін глюкози в клітинах печінки.

Спочатку науковці провели експерименти на печінках 70 свиней. Вони виявили, що печінку можна зберігати близько тижня. При цьому орган не втрачає своїх функцій.

Вченим вдалося пересадити три печінки в організм свине. За етичними нормами, вони могли спостерігати за життєздатністю печінки протягом 3 годин, поки тварини були під дією анестезії. Втім дослідники не виявили жодних додаткових ушкоджень органу після того, як він тиждень існував поза тілом.

Потім науковці провели експерименти на 10 людських печінках, які не були придатні для трансплантації. Шість органів вдалося зберегти поза організмом людини.

Дослідники припускають, що на виживання людської печінки може впливати її початковий стан. Науковці сподіваються, що за допомогою їхнього методу, протягом тижня вони зможуть «підліковувати» не надто здорові печінки.

Залишити відповідь