Четвер, 25 Квітня, 2024
Політика

Путін запропонував внести зміни до Конституції Росії після закінчення терміну свого повноважень

Президент РФ Володимир Путін заявив, що після внесення змін до Конституції у президента РФ залишаться «серйозні повноваження».

Про це повідомив він на зустрічі з членами робочої групи з питань підготовки пропозицій про внесення поправок до Конституції РФ.

Планується, що документ у новій редакції з «обрізаними» повноваженнями очільника держави має набути чинності після закінчення терміну повноважень Путіна на посту президента РФ в 2024 році.

«Упевнений, що багато хто з присутніх тут погодяться, а громадяни Росії, впевнений, погодяться в переважній більшості – Росія повинна залишатися водночас президентською республікою, і у президента повинні зберігатися серйозні повноваження, пов’язані з можливим звільненням з посади тих, хто порушує закон, тих, хто недобросовісно виконує свої службові обов’язки, і у зв’язку з втратою довіри», – сказав Путін.

За його словами, це обов’язковий імператив, інакше РФ перетвориться на парламентську республіку.

«З нашою складною організацією держави, з багатоконфесійністю і багатонаціональністю, з величезною територією – це, на мій погляд, сьогодні для Росії було б дуже серйозним випробуванням. Невідомо, чим воно закінчилося б», – додав Путін.

За словами президента РФ, запропоновані ним поправки не зачіпають фундаментальних основ Конституції. Зокрема, пропонується новий порядок призначення Держдумою керівника уряду, його заступників і міністрів.

«Росія, залишаючись президентською республікою, все-таки стає відкритішою. І значення парламенту підвищується, і взаємодія парламенту з урядом посилюється», – додав Путін.

«Уявіть собі: призначається керівник уряду – президент уже не має права відхилити цю кандидатуру. А потім голова уряду йде не до президента зі своїми пропозиціями, а йде в парламент, і парламент фактично в остаточному вигляді затверджує заступника керівника уряду і федеральних міністрів. Президент і в цьому разі не має права їх відхилити. Відповідальність, безперечно, абсолютно іншого рівня виникає і у парламенту, і у уряду, і у відносинах в роботі один з одним», – сказав Путін.

Крім того, він розповів про своє бачення нового органу – Державної ради, проте не назвав її повноважень.

«У нас є верхня палата Федеральних зборів, завжди було так, і сьогодні вона є палатою регіонів, і тут нам теж потрібно дуже обачно діяти. Не можна створювати другу палату регіонів, і це тонка робота. Потрібно уважно поставитися до того, як ми пропишемо в законі Державну раду, її прерогативи», – сказав Путін.

Залишити відповідь