П’ятниця, 29 Березня, 2024
Суспільство

Мінкульт презентував законопроект про дезінформацію

Міністр культури, молоді і спорту України Володимир Бородянський 17 січня презентував законопроєкт про дезінформацію. Новий законопроект, передбачає за масову дезінформацію ув’язнення і мільйонні штрафи.

Стало відомо, що за систематичну масову дезінформацію про факти, які становлять небезпеку національній безпеці і територіальній цілісності планують карати штрафом від 85 тис. до 170 тис. гривень і виправними роботами до двох років.

За поширення дезінформації за допомогою ботів і фейкових акаунтів загрожує позбавлення волі на термін 2-5 років. Так само, аналогічний термін передбачений за фінансування масової дезінформації.

За повторну масову дезінформацією організованою групою, яка призвела до тяжкимх наслідків та нанесла матеріальні збитки у великому розмірі передбачено найбільше покарання терміном від 5 до 7 років.

У в разі випадку відмови від добровільного спростування сума штрафу збільшиться до 2000 мінімальних зарплат – приблизно 9,4 млн гривень.

Так само, планують підтверджувати професійний статус журналіста єдиною прес-картою. Статус зможуть забрати або призупинити в разі порушення Кодексу професійної етики.

Залишити відповідь