Четвер, 18 Квітня, 2024
АналітикаПолітика

Стратегічна Рада Руху опору капітуляції пропонує зняти з розгляду законопроект №2178-10 щодо впровадження обігу землі

Стратегічна Рада Руху опору капітуляції визнала законопроект №2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» таким, що створює серйозні ризики і загрози конституційним правам громадян і національній безпеці України.

“Пропонована владою модель ринку землі створить загрозу продовольчій безпеці, позбавить українську державу можливості контролювати значні частини своєї суверенної території, зокрема – унеможливить їх використання для створення комплексної загальнонаціональної системи захисту держави від зовнішніх загроз, зокрема з боку Росії, призведе до обезземелення мільйонів українських селян, обезлюднення великих територій держави, погіршення екологічної ситуації в країні, заблокує розвиток сільського господарства як основи потужного агропромислового комплексу і остаточно перетворить Україну у виробника та експортера сільськогосподарської сировини” – йдеться у заяві, опублікованій на сторінці організації у мережі Фейсбук.

“Держава має забезпечити справедливий розподіл наявних земельних ресурсів між громадянами України відповідно до Конституції України, для чого має бути створений відкритий кадастр земельних ділянок сільськогосподарського призначення та забезпечені прості умови для реалізації громадянами України своїх конституційних прав на земельну власність.

Необхідно розробити нову модель обігу земель сільськогосподарського призначення, яка орієнтує на утвердження в аграрному секторі України фермерського устрою, виходячи з того, що земля є стратегічним ресурсом нації, від правильного використання якого залежить добробут і безпека всього українського народу, а в кінцевому рахунку саме існування української держави.

Спроби влади ухвалити запропонований нею законопроект у турборежимі викликали потужні суспільні протести, нищівну критику з боку експертного середовища і несприйняття парламентською опозицією. Її представники запропонували кілька тисяч поправок до законопроекту. Намагання парламентської монобільшості уникнути їх розгляду відповідно до вимог закону про регламент заводить законодавчий процес у глухий кут, паралізує роботу Верховної Ради і криє небезпеку суспільного конфлікту з непередбачуваними наслідками.

Стратегічна Рада Рух опору капітуляції вимагає від Президента, Кабінету Міністрів України та Верховної Ради зняти з розгляду ухвалений в першому читанні законопроект №2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» та створити комісію з представників влади, бізнесу, експертного середовища та громадських організацій для розробки нового законопроекту, який би передбачав системне вирішення всього комплексу проблем земельного устрою України та запровадження цивілізованого ринку землі.

Стратегічна Рада Руху опору капітуляції готова допомогти всім зацікавленим сторонам зробити цей процес швидким і результативним

Нагадуємо, що “Поштар-інфо” розміщував довідковий матеріал з цього питання: “Довідково: державне регулювання розподілу сільськогосподарських угідь”

Залишити відповідь