П’ятниця, 29 Березня, 2024
Суспільство

Національна гвардія України заперечує інформацію про розширення її повноважень у розвідці

Інформація центру протидії корупції про розширення можливостей підрозділів Національної гвардії України у проведенні розвідувальних заходів є неправдивими.

Про це повідомляє єдиний портал органів системи МВС України.

“Неправдиві повідомлення Центру протидії корупції про розширення можливостей підрозділів Національної гвардії України у проведенні розвідувальних заходів, які ґрунтуються на поверхневому та не фаховому вивченні законопроєкту реєстр. №2412-д, який було підготовлено та подано Комітетом Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки на виконання доручення Верховної Ради України від 12 грудня 2020 року”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що згідно із законопроєктом №2412-д, Національна гвардія України не має права бути органом розвідки. Втім Нацгвардія є суб’єктом розвідувального товариства, а підрозділи розвідки органів військового управління та військових частин НГУ, в порядку визначеному законом, можуть залучатися до виконання окремих розвідувальних завдань. А також, в межах визначених законодавством повноважень, здійснювати розвідувальну діяльність в районі ООС.

“Стосовно версій про можливість свавілля та необмеженого використання Національною гвардією України повноважень, які передбачаються для неї законопроєктом 2412-д повідомляємо, що відповідно до частини другої статті 9 законопроєкту визначено, що “підрозділи розвідки органів військового управління та військових частин Національної гвардії України, що в межах визначених законодавством повноважень здійснюють діяльність із метою розвідувального забезпечення застосування Національної гвардії України”, що унеможливлює здійснення будь-яких заходів, які не стосуються виконання завдань визначених Законом України “Про Національну гвардію України”, – підкреслили у МВС.

Також окремо додали, що частиною другою статті 19 Конституції України визначено, що “Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України”.

Наголошується, що на сьогодні розвідка є невіддільним елементом ведення бойових дій на сході України, тож надання НГУ цих функцій дозволяє ефективніше застосовувати підрозділи Нацгвардії в зоні Операції об’єднаних Сил та зберегти життя особового складу.

Залишити відповідь