Четвер, 18 Квітня, 2024
Суспільство

Кожна п’ята пачка масла в українських магазинах виявилися фальсифікатом

Близько 20% зразків вершкового масла в українських магазинах виявилися фальсифікатом, що містить жири нетваринного походження.

Про це повідомила Державна служба з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів за підсумками медіапроекту з моніторингу вершкового масла «СТОП Фальсифікат».

У рамках проекту громадські активісти та журналісти відібрали 77 зразків масла 30 виробників (28 – українських, 2 – німецьких) в торговельних мережах у чотирьох регіонах України: Сумах, Черкасах, Новій Одесі (Миколаївська область) і в Калуші (Івано-Франківська область). Зразки направили на аналіз до Центральної випробувальної державної лабораторії Держпродспоживслужби і лабораторії держпідприємства «Укрметртестстандарт».

“За результатами лабораторних досліджень встановлено, що 16 відібраних зразків масла – фальсифікат (Суми – 3 зразки; Нова Одеса – 2; Черкаси – 3; Калуш – 8). Загальна кількість виробників, назви яких зазначалися на маркуванні фальсифікованого масла, – 7, з яких 3 виробники реалізовували свою продукцію в одному регіоні, ще 2 реалізують фальсифіковану продукцію в більш ніж одному регіоні”, – сказано в повідомленні.

Згідно з повідомленням, зразки відбиралися однієї дати виготовлення, однієї жирності і в місцях офіційної реалізації, про що свідчить наявність чеку. Магазини вибиралися випадково – за порадою споживачів у ході вуличного опитування.

Зазначається, що матеріали також будуть передані в Міністерство економіки, торгівлі та сільського господарства України для вжиття заходів.

Залишити відповідь