П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Суспільство

Розгорівся скандал через те, що Нобелівський комітет записав Івана Франка громадянином Росії

Видатний український письменник Іван Франко, який був номінований на Нобелівську премію в1916 році, на сайті Нобелівського комітету був названий громадянином Росії.

На цей факт звернув увагу директор музею Франка у Львові Богдан Тихолоз. Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

“На офіційному сайті Нобелівського комітету Франко раптом став громадянином… Російської федерації!!! Саме так визначено країну (country), з якої походив номінант, у базі даних номінацій на премію з літератури у 1916 році”,- написав він.

За словами директора музею, Франко народився в Австрійській імперії, що існувала у 1804-1867 рр., а помер в Австро-Угорській державі.

Він так само повідомив, що Франко справді був номінантом на Нобелівську премію з літератури, хоча й не отримав її з низки причин, серед яких – його передчасна смерть.

“Одначе НІКОЛИ, повторюю: НІКОЛИ! країною проживання Івана Франка не була Росія (у жодних політичних формах її існування).
Натомість упродовж усього свого життя він був мешканцем коронного краю Дунайської імперії – Королівства Галіції та Лодомерії (себто Галичини і Волині).
Тож, навіть за суто формальними критеріями, країна (country) Івана Франка – це аж ніяк не RUSSIAN FEDERATION (RU) now UKRAINE (UA) (як зазначено в базі даних Нобелівського комітету), а радше AUSTRIA (AT) now UKRAINE (UA)”,-підкреслив Тихолоз.

З цієї причини, Львівський національний літературно-меморіальний музей Івана Франка (Дім Франка – Franko House) виступає з ініціативою офіційного звернення до Нобелівського комітету з вимогою виправити прикру помилку в атрибуції громадянства Івана Франка як номінанта на Нобелівську премію з літератури 1916 року.

“На підставі документальних джерел, копії яких готові надати, засвідчуємо, що він був підданим Австрійської (з 1867 р. – Австро-Угорської) імперії”,- йдеться в заяві.

Залишити відповідь