Четвер, 28 Березня, 2024
КриміналРозслідування

Суддя у справі Шеремета Віталій Писанець: що про нього відомо

Печерський районний суд Києва продовжив до 3 квітня арешт Юлії Кузьменко, підозрюваної у вбивстві журналіста Павла Шеремета. Про це сказав суддя Віталій Писанець, передає РБК-Україна.

Незважаючи на те, що більшість експертів очікували саме такого рішення, враховуючи високу ступінь політизації процесу, є сенс придивитися до постаті самого судді, який ухвалив це рішення.

По-перше, сам суддя походить з Довжанська (колишній Свердловськ) Луганської області, який наразі окупований. Вже тут міг би бути певний конфлікт інтересів, оскільки судить він відомих волонтерів та майданівців.

Біографія

Згідно даним сайту Чесно, з 1998 до 2011 року Писанець Віталій Анатолійович був суддя Свердловського міського суду  Луганської області (з 2003 року обраний на посаду судді  безстроково). В 2011 його призначено головою Свердловського міського суду Луганської області.

В 2012 році з ним стався інцидент, який набув широкого розголосу: 22 липня невідомі побили голову Свердловського міського суду Луганської області Віталія Писанця. Про це написало багато ЗМІ, вказуючи, що причиною нападу була “професійна діяльність”. Не вказуючи, яка саме справа.

За словами дружини постраждалого, її чоловік із зятем поїхали до друга, щоб забрати якісь речі. По дорозі їх автомобіль підрізала інша машина. Після того, як обидва автомобілі зупинилися й з них вийшли люди, на Писанця та його зятя було скоєно напад. “Зятя сильно побили, а чоловіку, складається таке враження, спеціально завдавали ударів по голові”, – сказала Писанець.

За її словами, Писанця було доставлено в лікарні Свердловська з переломом черепа й сильним крововиливом. Пізніше він був переведений у реанімацію в Луганську й перебуває там у важкому стані. Дружина також повідомила, що зять перебуває в травматології Свердловської міської лікарні з травмами середньої тяжкості, писав ТСН.

Деякі ЗМІ писали, що напад був здійснено через невиконання суддею певних зобов’язань перед криміналітетом. Хоча, зрештою, це могло бути банальне хуліганство, пов’язане з поведінкою самого судді, який міг відчувати себе господарем міста.

В 2015 році його переводять Указом Президента України до найбільш “козирного” та впливового суду Києва – Печерського. Що цікаво, Указ датовано квітнем 2015 року, переїхав на підконтрольні Україні території суддя восени 2014. а до цього він якось співіснував з бойовиками та окупантами?

“Печерський” період

В січні 2019 року Печерський суд Києва скасував арешт майна нідерландської компанії «Фонд Адміністративне бюро LVV», яку Генпрокуратура пов’язує з утікачем, колишнім міністром внутрішніх справ Віталієм Захарченком. Йдеться про 20 земельних ділянок, три житлових будинки, а також квартиру в Києві та два машиномісця. Все це майно було арештоване у 2014 році в рамках справи про незаконне збагачення і відмивання грошей Віталієм Захарченком. Це рішення ухвалив саме Віталій Писанець.

В 2016 році він ухвалив подібне рішення щодо активів ще одного втікача-регіонала, Сергія Арбузова. А в травні 2019 ЗМІ повідомили, що ГПУ бачить «заінтересованість» судді Печерського суду міста Києва Віталія Писанця на користь Олега Репи – забудовника скандального довгобуду ЖК «Шевченківський квартал». Як наслідок, ЗМІ назвали його “ручним суддею Порошенка”.

І от зараз суддя з такою репутацією, який обґрунтовано може підозрюватися в лояльності до окупантів, є суддею в такій резонансній справі. Випадково?

Джерело: Поштар-інфо

Залишити відповідь