П’ятниця, 29 Березня, 2024
Події

У Казахстані затримано понад 100 учасників протестів опозиції

У Казахстані затримано понад 100 учасників акцій, які вимагали реєстрації опозиційних політичних партій.

Про це повідомляє “Радіо Свобода”.

Учасники акції вимагали зареєструвати опозиційні партії та припинити репресії проти критиків влади.

Дві опозиційні групи оголосили про два окремі мітинги. На першу акцію закликала ініціативна група зі створення Демократичної партії, яка заявила на цьому тижні про тиск влади на своїх прихильників і зрив установчого з’їзду. Другий мітинг анонсували колишній банкір і опозиційний політик Мухтар Аблязов і його рух “Демократичний вибір Казахстану”.

Ініціативна група зі створення Демократичної партії на чолі з Жанболатом Мамаєм отримала реєстрацію в Міністерстві юстиції в грудні 2019 року. На 22 лютого група планувала провести в Алмати установчий з’їзд партії, метою якого заявлені демократичні реформи в країні. Однак на тлі тиску на своїх прихильників в регіонах – зняття з поїздів потенційних делегатів, які прямували в Алмати, затримань і арештів активістів – 19 лютого ініціативна група оголосила про скасування з’їзду і вихід на мітинг.

Напередодні мітингу лідер ініціативної групи Жанболат Мамай був заарештований на три доби за звинуваченнями в заклику на несанкціонований мітинг. Його прихильники вийшли на акцію з вимогою звільнити Мамая, але самі були затримані.

Залишити відповідь