П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Економіка

Міністри фінансів Євросоюзу не змогли дійти згоди щодо випуску “коронабондів”

Міністри фінансів Євросоюзу в ході 16-годинних переговорів не змогли домовитися про спільні ініціативи для порятунку економіки в умовах пандемії коронавірусу

Про це повідомляє Politico.

“Після 16 годин обговорень ми стали ближче до угоди, але поки не прийшли неї”, – зазначив президент Єврогрупи Маріо Сентено в Twitter.

Ключові розбіжності виникли в питаннях умов для кредитних ліній з фонду порятунку єврозони та ідеї об’єднання боргових зобов’язань за допомогою так званих “коронабондів”, пише видання з посиланням на чиновників.

У разі, якщо учасники зустрічі не досягнуть угоди про скоординовані дії, уряди країн Євросоюзу будуть змушені діяти самостійно і позичати гроші на ринках, щоб пом’якшити економічні наслідки пандемії.

Міністри планували узгодити, принаймні, три ініціативи, які допоможуть урядам зберегти свою економіку на плаву:

  • план перестрахування з тимчасового безробіття на суму 100 млрд євро;
  • дешеві кредити європейським компаніям з фонду Європейського інвестиційного банку на суму 200 млрд євро;
  • фонд порятунку єврозони, відомий як Європейський механізм стабільності, з якого будь-яка країна єврозони може отримати кредитну лінію за певних умов.

Представники Італії виявилися не згодні з умовами надання кредитних ліній з фонду порятунку єврозони, а Нідерланди, Франція і Німеччина не погодилися з пропозицією про об’єднання боргу після випуску так званих “коронабондів”. Відомо, що переговори продовжаться в четвер, 9 квітня.

Залишити відповідь