Субота, 20 Квітня, 2024
В регіонахМистецтвоФоторепортаж

Художник з Маріуполя у Львові презентував виставку “Рефлексії”

Павло Пономаренко у стилі кубізм створив низку картин, в яких зобразив свої рефлексії про пережите у Маріуполі.

Картина “Від війни” – це перша робота митця у колекції “Рефлексії”. Саме з неї Павло Пономаренко почав свої емоції та почуття переносити на полотно. Вона відмінна від решти. Більшість робіт створені у чорно-білих тонах – на контрасті, з великою кількістю гострих кутів.

Художник з Маріуполя у Львові презентував виставку "Рефлексії"
Картина Пономаренка “Від війни”. Фото: Суспільне Донбас.

З Маріуполя Павло виїхав в середині березня. Багато робіт художника лишилися у місті. Що з ними і чи збереглися вони – достеменно не відомо. Нині митець перебрався до Львова. Тут він продовжує займатися живописом.

“Більшу частину робіт я писав вже тут. Це рефлексії від пережитих подій у Маріуполі на Донеччині мною та моєю родиною”, – розповідає про виставку автор робіт.

Художник з Маріуполя у Львові презентував виставку "Рефлексії"
Картини Павла Пономаренка. Фото: Суспільне Донбас.

Його улюблені напрямки у мистецтві – авангард, кубізм, абстрактне мистецтво. Працює Павло Пономаренко у жанрі кубізму, у своїх роботах пропонує бачення навколишнього світу через аналіз геометричних фігур.

Художник з Маріуполя у Львові презентував виставку "Рефлексії"
Виставка картин Пономаренка. Фото: Суспільне Донбас.

Художник з Маріуполя у Львові презентував виставку "Рефлексії"
Марко Сімкін та Павло Пономаренко. Фото: Суспільне Донбас.

Марко Сімкін мистецтвознавець познайомився з Павлом Пономаренком на благодійному аукціоні. Художник запропонував свою роботу “На підлогу” на користь дітей переселенців з інвалідністю. Допомагає митець і ЗСУ.

“Москалі завжди говорили, що коли гримлять гармати – мистецтво мовчить! А ми показуємо, що музи не мовчать. Цією виставкою вкотре наголошуємо, що наші митці нічим не гірші від американських, роботи яких продаються по 50-100 мільйонів доларів, лише тому, бо їхні автори американці. Ні. Після нашої перемоги та й навіть зараз українські митці займуть законне місце серед значних митців світу”, – поділився своїми емоціями мистецтвознавець.

Художник з Маріуполя у Львові презентував виставку "Рефлексії"
Картина Павла Пономаренка “Мій Маріуполь”. Фото: Суспільне Донбас.

“Кремль горить – це я побачила на картині Павла “Килимок”. Це моя рефлексія на роботу, в якій чорні кути чергуються з помаранчевими”, – своїми враженнями поділилася одна з відвідувачок.

“Війна – це трагедія. Після перемоги мені хочеться вірити, що Маріуполь буде ще краще, аніж був. Буде інша архітектура, місто буде іншим, гарним містом”, – каже художник.

Виставка “Рефлексії” маріупольського художника Павла Пономаренка триватиме в залі ХотАртХолі до 11 вересня. Проходить вона у межах проєкту “Україна після 24.02”.

Залишити відповідь