Четвер, 25 Квітня, 2024
Політика

У Хорватії заборонили в’їзд президенту Сербії, розгорівся дипломатичний скандал

Президент Сербії Александер Вучич запланував відвідини концтабору Ясеновац, який знаходиться у Хорватії. Під час Другої світової війни там було вбито багато сербів. Однак прикордонники не пустили сербського лідера до країни через заборону на в’їзд, пише UA.NEWS.

У прем’єр-міністра Хорватії Андрея Пленковича заявили, що заборона на в’їзд Вучича пов’язана з тим, що президент Сербії планував «створити хаос в Хорватії».

Хорватські ЗМІ стверджують, що Вучич хотів перетнути кордон з Боснії і Герцеговини, тобто Республіки Сербської, і приїхати в Ясеновац, а потім в Пакрац.

У відповідь на заборону Міністерство внутрішніх справ Сербії оголосило, що з сьогоднішнього дня всі посадові особи хорватської держави, всі власники офіційних або дипломатичних паспортів повинні будуть окремо оголошувати і обґрунтовувати свій візит або проїзд через Сербію. При цьому всі дипломати будуть поміщені під особливий режим контролю.

У свою чергу прем’єр-міністр Сербії Ана Брнабіч заявила, що заборона на в’їзд Вучича до Хорватії стала найбільшим скандалом в сучасній історії відносин між Белградом і Загребом.

«Це найбільший скандал в новітній історії відносин Сербії та Хорватії. Здійснити приватний візит в Ясеновац, перш за все місце страждань сербів, єдиний табір для дітей, де було вбито не менше 20 тисяч дітей, і заборонити відвідування цього місця страждань президентом Сербії, який хотів піти і покласти квіти, для мене це першокласний скандал», – заявила вона.

Після МЗС Сербії направив ноту в посольство Хорватії в Белграді, яку Тимчасовий повірений у справах відмовився прийняти.

«Хорватія запросила офіційне повідомлення про намір приватного візиту Вучича. Міністерство закордонних справ Хорватії стверджує, що Вучичу не дозволено відвідувати Ясеновац в приватному порядку. Наш МЗС відповів Хорватії, але представник посольства Хорватії відмовився прийняти ноту Сербії», – заявив глава МЗС Нікола Селакович.

При цьому він додав, що президент Сербії запросив офіційний візит в Ясеновац в будь-який час до 17 вересня.

«Це жахливе рішення держави. Це нечувано, щоб таке сталося після Другої світової війни. Уряд Сербії прийме рішення про контрзаходи, і вони будуть засновані на міжнародному праві», – заявив міністр.

Залишити відповідь