П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Здоров'яНаука

Вчені з’ясували, що відбувається з мозком, коли людина бреше

Нам усім потрібен вбудований у наш мозок детектор правди, який допоможе нам у режимі реального часу дізнаватися, коли інші брешуть. Виявляється, це справді можна зробити.

У дослідженні, опублікованому у Міжнародному журналі психології та аналізу поведінки , вчені розкривають новий цікавий спосіб викриття брехунів у режимі реального часу. Щоб зрозуміти, як це зробити, необхідно зрозуміти, що відбувається з мозком, коли ми брешемо.

Попередні дослідження на цю захоплюючу тему вже показали, що, коли ми брешемо, мозку доводиться працювати старанніше, що збільшує споживання енергії та тимчасово погіршує інші когнітивні здібності. У цьому дослідженні група психологів з Портсмутського університету в Англії замислилася про те, як використати це розуміння, щоб ускладнити життя брехунам.

Для дослідження було набрано 164 особи, які запитали їхню думку щодо поточних гострих питань у Великій Британії, таких як те, як уряд справляється з COVID-19, виходом з ЄС, тобто. Брекситом і роботою колишнього прем’єр-міністра Бориса Джонсона . Потім випробуваних випадковим чином розділили на дві групи: брехуни та правдоруби.

На другому етапі дослідники, всі сертифіковані психологи, запитали учасників про їхню думку щодо цих вибухонебезпечних питань, щоб виявити брехунів. Щоб дати учасникам стимул збрехати належним чином, вони пообіцяли розіграти грошовий приз тим, хто зможе перехитрити блискучих слідчих.

Крім того, дві третини респондентів також попросили запам’ятати номерний знак, а половині людей у ​​цій групі сказали, що цей номер буде дуже важливим для подальших експериментів.

Результати дослідження показали, що люди, від яких вимагалося збрехати, а також запам’ятати номер автомобіля, набагато гірше справлялися з цим завданням порівняно з тими, хто брехав, не переймаючись чимось іншим.

Професор Альдерт Врій , соціальний психолог і провідний автор дослідження, пояснив: “Це дослідження показує, що введення вторинних завдань для допиту може полегшити виявлення брехні, але такі завдання повинні виконуватися з обережністю та витонченістю”.

У цьому дослідженні респондентами були психологи, і вправа була більш напруженою, ніж звичайна розмова вдома або на роботі, але його автори переконані, що ці висновки можна застосувати до зовнішнього світу. Це тому, що брехня вимагає від нас вигадувати історії та дотримуватися їх з часом.

Джерело: charter97.org

Залишити відповідь