Вівторок, 19 Березня, 2024
Воєнний станСуспільство

Ухилянтам від мобілізації можуть видати повістку повторно: подробиці

Чоловіків, які двічі проігнорували повістки до військкомату, притягають до кримінальної відповідальності.

Водночас законодавством не передбачена відстрочка від мобілізації для порушників, повідомив Роман Лихачов з волонтерського руху “Адвокати ЗСУ”.

Усі, кого засудили за статтею “Ухилення від призову за мобілізацією”, можуть підлягати мобілізації та повторно отримати відповідні повістки. Згідно із законом, “ухилянство” від мобілізації карається позбавленням волі від трьох до п’яти років.

У Єдиному реєстрі судових рішень на 15 липня вже є вісім вироків за цією статтею. Кожному з обвинувачених суд призначив покарання з іспитовим строком від одного до трьох років.

Такі судові справи є в Закарпатській, Волинській, Львівській, Сумській областях. Наприклад, у Волинській області засудили чоловіка. Йому призначили один рік іспитового строку. Схожа ситуація була на Львівщині, коли чоловік проігнорував повістку, а згодом – вимогу з’явитися на медкомісію.

В Івано-Франківській області Коломийський міськрайнний суд визначив заставу за “ухилянта” у розмірі понад 24 тис. грн. Чоловік прибув з Кам’янську Дніпропетровської області, став на облік до військкомату, пройшов медкомісію й отримав повістку для відправлення до військової частини. Але проігнорував її.

Залишити відповідь