Вівторок, 19 Березня, 2024
Наука

Відкрита дивна фаза матерії, яка займає відразу два часові виміри

У квантовому комп’ютері помітили нову фазу матерії: під час експерименту фізики направили світло на кубіти, це зробили за схемою, натхненною послідовністю Фібоначчі. 

За словами Фізика Філіпа Думітреску з Інституту Флатірона, ця робота являє собою абсолютно новий спосіб розуміння фаз матерії.

Кубіти, з яких складається квантовий комп’ютер, легко заплутуються, і це призводить до помилок. Для підвищення надійності кубітів потрібен мультитактичний підхід.

Забезпечення симетрії може бути одним із засобів захисту кубітів від декогеренції.

Якщо повернути квадрат на 90°, він залишиться тієї ж форми. Ця симетричність працює як захист. Якщо впливати на кубіти рівномірно розподіленими лазерними імпульсами, то це забезпечує симетрію, засновану не на просторі, а на часі. Автори хотіли знати, чи можуть вони посилити цей ефект, додавши не симетричну періодичність, а асиметричну квазіперіодичність.

Це, за їхньою теорією, забезпечило б не одну тимчасову симетрію, а дві. Одна фактично прихована всередині іншої.

Ідея була заснована на попередній роботі команди, в якій з’явилася ідея створити щось, що називається квазікристалом. Він функціонує в часі, а не в просторі.

Для порівняння, кристал складається з симетричної решітки атомів, яка повторюється в просторі. А ось структура атомів на квазікристалі не повторюється, але все ж упорядкована.

Команда провела свій експеримент на комерційному квантовому комп’ютері, розробленому компанією Quantinuum. Вони створили послідовність лазерних імпульсів на основі чисел Фібоначчі, де кожен сегмент є сумою двох попередніх. Результатом є упорядкована, але не повторювана послідовність, як у квазікристалі.

Команда перевірила свою роботу і направила лазери на ітербієву матрицю кубітів, спочатку в симетричній послідовності, а потім квазіперіодично. Потім вони виміряли когерентність двох кубітів на обох кінцях пастки.

Для періодичної послідовності кубіти були стабільні протягом 1,5 секунд. Для квазіперіодичної послідовності вони залишалися стабільними протягом 5,5 секунд.

Джерело

Залишити відповідь