Четвер, 25 Квітня, 2024
Інформаційний фронтНа росіїСвіт

Битва за Африку: росія розширює свою чорну пропаганду

Заборонений у Європі канал Russia Today (RT), який виконує пропагандистські функції путінського режиму, перемикає свою роботу на африканський континент. Наративи кремля відтепер англійською мовою заливатимуть у вуха тамтешніх аборигенів з рашистського медіацентру в Південній Африці, про це поовідомляє “Західний інформаційний фронт”.

«RT – підтримувана Кремлем телевізійна мережа, яка раніше називалася Russia Today, засновує своє перше бюро в Африці, оскільки президент Владімір Путін прагне закріпити свою підтримку на континенті, який переважно утримується від критики за його вторгнення в Україну», – пише Bloomberg.

Англомовний центр RT в Південній Африці очолить Паула Слієр (Paula Slier), яка до того керувала єрусалимським бюро RT.

Bloomberg звертає увагу, що посилення позицій RT в Африці відбувається на тлі запровадженими після широкомасштабного вторгнення росії в Україну заборон з боку ЄС, Великобританії та Канади.

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн тоді заявила, що RT і Sputnik «більше не зможуть поширювати свою брехню, щоби виправдати війну Путіна та посіяти розкол у нашому союзі».

Американське агентство робить висновок, що мовлення цього російського пропагандистського ресурсу підсилить у ЗМІ та соціальних мережах російських дипломатів на континенті. Останні зможуть упевненіше протистояти звинуваченням з боку Європи та США  в тому, що через невиправдане вторгнення росії зростають світові ціни на продовольство та пальне.

У Bloomberg зауважують, що російська мовна операція в Південній Африці призведе до конкуренції RT з іншими підтримуваними державою мовниками, такими як British Broadcasting Corp і China Global Television Network.

Інститут вивчення війни (ISW) ще 3 роки тому звертав увагу на розширення кремлем своєї інформаційної присутності в Африці. Про це йшлося в аналітичному викладі ISW за підсумками подій саміту Росія-Африка, що відбувся в жовтні 2019 року. Виклад охоплює чотири напрямки зусиль росії з досягнення своїх цілей на цьому величезному континенті. Йдеться про співпрацю у сфері безпеки, інформації, атомної енергетики, природних ресурсів.

«Кремль наголосив на інформаційній співпраці з Африкою під час російсько-африканського саміту. У Росії відбулася панельна дискусія з представниками африканських інформаційних агентств. Під час саміту Путін зустрівся з керівниками ЗМІ з Алжиру, Камеруну, Кабо-Верде, Республіки Конго, Гани, Сенегалу, Сейшельських островів, Кот-д’Івуару та Марокко. Кремль, імовірно, укладатиме угоди про обмін контентом і навчання журналістів із місцевими ЗМІ в цих штатах. Нещодавно Кремль зробив поштовх до підписання таких угод з африканськими ЗМІ, зокрема еритрейським Eri-TV, Національною радіотелевізійною корпорацією Демократичної Республіки Конго, Mahgreb Arab Press, Agence Ivoirienne de Presse, Урядовим інформаційним агентством Південної Африки, Єгипетською новинною корпорацією Al-Ахрам і прес-службою Алжиру. Ці угоди, ймовірно, дозволять Росії приховати походження своїх кампаній з дезінформації і сформувати погляди та методи репортажів африканських журналістів», – писали аналітики.

Як стверджував ISW, кремль також розширює доступність своїх державних мереж, таких як RT, ТАСС і Sputnik.

«Російська державна медіаорганізація ТАСС у 2020 році планує відкрити представництва в Нігерії, Сенегалі та Ефіопії. Голова інформаційного агентства Гани Альберт Кофі Овусу повторив на саміті, що він розгляне пропозицію про поширення матеріалів ТАСС. Представники RT і Sputnik висловили на саміті готовність прийняти африканських журналістів для навчання. Зусилля Кремля в Африці просувають його пріоритетну кампанію з розширення можливостей Росії формувати глобальний інформаційний простір», – наголошували експерти.

Не дарма ж путін днями заявив, що ідеологія країн «золотого мільярду», які досягнули свого панування за рахунок пограбування інших народів, себе вичерпала. Країни заходу, для яких політика кремля стала токсичною, тепер змушені будуть мати справу з росією на африканському континенті (та й не тільки). Бо саме там недорозвинута технологічно, – порівняно із країнами «золотого мільярду», росія може видавати себе за просунуту державу.

«Ц​ей золотий мільярд не випадково став золотим. Значною мірою він зайняв свої позиції за рахунок пограбування інших народів і в Азії, і в Африці. Ну як же, так і було. Індію он скільки грабували. Тому сьогодні еліти цього золотого мільярда панічно бояться, що інші центри світового розвитку можуть надати свої варіанти розвитку. Західні і так звані наднаціональні еліти не прагнули зберегти наявний порядок речей, настає нова епоха, новий етап у світовій історії. І лише справді суверенні держави можуть забезпечити високу динаміку зростання, стати прикладом для інших у стандартах та якості життя людей, у захисті традиційних цінностей і високих гуманістичних ідеалах, моделях розвитку, в яких людина стає не засобом, а найвищою метою», – сказав декілька днів тому путін перед учасниками форуму «Сильні ідеї для нового часу».

Вищенаведений шматок путінського виступу сповнений маніпуляцій і пропагандистських тез. І його сміливо можна розпочати такими реченнями: «російська імперія протягом століть грабує народи в Азії та Європі. У кремлі бояться, що поневолені народи російської федерації можуть надати свої варіанти розвитку». А далі за текстом.

Намагання путіна бути на рівні з розвинутими цивілізаціями радше нагадує підстрибування карлика на місці у спробі зрівнятися хоча би з підборіддям людини нормального зросту.

Бо не можуть у московському імперському центрі уже багато століть налагодити сталу систему поступального розвитку. Були спроби у царської імперії, розпочинаючи від петра І, були спроби в лєніна-сталіна, буди спроби навіть за путіна. Та щоразу кінцевий підсумок один – розбиті ночви із казки про старого та золоту рибку.

Тож у кремлі вирішили торувати протоптані іще з часів союзу африканські стежини.

Аналітики ISW іще 3 роки тому cхилялися до основного висновку: путіну вдається використовувати російську кампанію в Африці для підтримки своїх стратегічних цілей.

«Серед них ключові зусилля Путіна підняти російську економіку шляхом розвитку нових джерел доходу без проведення справжніх реформ. Путін також, імовірно, розглядає Африку як резерв ресурсів, що може допомогти зміцнити його режим і його позиції. Соратники Путіна керують російськими державними підприємствами, які укладають вигідні угоди в Африці. На російсько-африканському саміті у жовтні 2019 року Кремлю вдалося перетворити свою діяльність в Африці на низку конкретних угод. Важко оцінити точну вартість усіх угод Росії в Африці з відкритої інформації. Однак вона зростає. Лише у 2019 році нові збройні угоди Росії включають контракт на 2 мільярди доларів з Єгиптом, 2 мільярди доларів з Алжиром і приблизно 400 мільйонів доларів з Нігерією. На саміті Путін заявив, що Росія щорічно експортує в Африку зброї на 15 мільярдів доларів», – йдеться у звіті.

В Африці, як відомо, свої інтереси має не лише росія. Тому не виключено, що на стежках серед джунґлів її інтереси перетнуться з іншими «експлуататорами». А країни «чорного континенту» мали би пам’ятати, чим для них закінчуються історії в подібних випадках. Зрештою, зброя, яку росія туди постачає, має властивість стріляти…  

Залишити відповідь