П’ятниця, 29 Березня, 2024
СвітУкраїна

Зеленський вдруге запросив Штайнмаєра до України

Нещодавно звільнений посол України в Німеччині Андрій Мельник розповів, що президент Володимир Зеленський вдруге запросив німецького колегу Франка-Вальтера Штайнмаєра до Києва.

Про це він розповів в прощальному інтерв’ю Zeit, повідомляє “Європейська правда”.

“Ми все ще чекаємо його візиту до Києва. В останній телефонній розмові президент Зеленський особисто запросив його вдруге” – сказав Мельник.

За його словами, він цінує у федеральному президенті те, що він, на відміну від Ангели Меркель, миттєво відреагував на критику його попередніх зв’язків з Росією.

“За це він заслуговує на повагу. Чи цього було достатньо чи ні, ще належить з’ясувати. Йдеться про німецьку політику та суспільство, які запитують себе: як до цього дійшло? Чому не вдалося запобігти цій війні на знищення? Я б поговорив про це з федеральним президентом Штайнмаєром” – зазначив дипломат.

Нагадаємо, навесні у відносинах Києва і Берліна виникла додаткова напруга через відмову у візиті Штайнмаєру – українська сторона відмовилась його приймати через багаторічні тісні відносини з Росією, запросивши натомість федерального канцлера.

Олаф Шольц визнав, що не хоче їхати до Києва, поки там не побуває президент Франк-Вальтер Штайнмаєр, та натякнув, що чекає від України кроків назустріч для залагодження цієї ситуації. 

Пізніше відбулася розмова Зеленського зі Штайнмаєром, в якій той запросив німецького президента і канцлера до Києва. Візит Олафа Шольца відбувся у червні.

Залишити відповідь