Вівторок, 16 Квітня, 2024
АналітикаВійськові злочинціЖертви війниНа росіїУкраїна

Інститут вивчення війни: Кремль перешкоджає міжнародному розслідуванню нападу на Оленівську колонію

Росія не допускає Червоний Хрест до колонії в Оленівці, де внаслідок спалаху загинули десятки українських військовополонених, перешкоджаючи зусиллям провести міжнародне розслідування цієї атаки, – оцінює Американський інститут вивчення війни (ISW), повідомляє “Польське радіо”.

В останньому звіті американського Інституту вивчення війни наголошується, що до неділі, 31 липня, російська влада не відповіла на запит Міжнародного комітету Червоного Хреста про доступ до т. зв. Оленівського фільтраційного табору, розташованого на сході України, на підконтрольній росіянам території.

За даними української армії, за напад на табір в Оленівці, де, зокрема, утримувалися полонені захисники маріупольської «Азовсталі», стоять російські війська. З іншого боку, Москва намагалася звинуватити в цьому нападі українців. Внаслідок вибуху щонайменше 40 українських військових загинули, 130 отримали поранення, повідомили в Генпрокуратурі України.

Інститут вивчення війни наголошує, що незалежний аналітик Олівер Александер опублікував супутникові фотографії колонії Оленівка, де 27 липня було видно відкриті могили, які 29 липня вже були засипані. Засновник порталу розслідувань Bellingcat Еліот Гіґґінс виявив розкопані могили ще раніше, з 18 по 21 липня, що свідчить про те, що росіяни могли заздалегідь спланувати атаку.

Російська окупаційна влада в Криму також звинуватила українську сторону в організації нападу безпілотників на штаб Чорноморського флоту Росії в Севастополі в неділю, 1 серпня. Однак українські офіційні особи спростували цю інформацію та припустили, що Росія знову вдалася до провокаційних дій під фальшивим прапором, йдеться у повідомленні Інституту вивчення війни.

Аналітичний центр зазначає, що російські війська відновили локальні атаки на північ і південний захід від Ізюма Харківської області, що свідчить про те, що вони готують ґрунт для наступальних операцій углиб регіону та на його столицю Харків.

Можливо, президент Росії Владімір Путін міг віддати наказ своїм військам захопити Харків і решту Харківської області, але ймовірність того, що він досягне цієї мети, дуже мала, враховуючи повільні темпи наступу на Донбасі та проблеми з мобілізацією сил і матеріально-технічним забезпеченням, оцінює Інститут.

Залишити відповідь