П’ятниця, 29 Березня, 2024
СвітУкраїна

Збіґнєв Рау: Поляки найкраще розуміють українців у принципових питаннях

Голова МЗС Польщі після свого вівторкового візиту в Україну наголосив на вдячності української влади для польського уряду і народу за допомогу воєнним мігрантам з України, про це повідомляє “Польське радіо”.

Було прийнято рішення про продовження присутності ОБСЄ в Києві всупереч намірам Росії, яка не погодилася продовжити мандат двох підрозділів ОБСЄ в Україні. Також укладено відповідну угоду з українською владою. Про це заявив очільник МЗС Польщі і чинний голова ОБСЄ Збіґнєв Рау в середу в Ряшеві після повернення з України. На його думку, поляки найкраще розуміють українців у принципових питаннях.

У вівторок Рау перебував з офіційним візитом в Україні, міністра супроводжувала генеральна секретакра ОБСЄ Хельґа Шмід. Глава польської дипломатії відвідав зруйновану російською армією Бучу та провів переговори з найважливішими українськими політиками на чолі з президентом Володимиром Зеленським.

Після повернення до Польщі Рау під час прес-брифінгу в Ряшеві наголосив, що відвідав Київ як глава польської дипломатії та як чинний голова ОБСЄ.

Говорячи про польсько-українські відносини, Рау зазначив, що українські політики починали кожну зустріч із висловлювання вдячності польському суспільству та уряду за допомогу біженцям.

«Ми також говорили про плани наших українських гостей, українська влада не приховувала зацікавленості в їх поверненні. Було зазначено, що Україна готується до початку навчального року, що розраховує на присутність тих дітей, які мали були змушені покинути місця проживання», – сказав глава польської дипломатії.

Під час переговорів у Києві, додав Рау, також піднімалося питання допомоги Польщі Україні, гуманітарної, економічної, матеріальної та військової допомоги, а також політико-дипломатичної допомоги.

Відповідаючи на питання про ситуацію в Києві та настрої в суспільстві, він сказав, що з одного боку видно втому, а з іншого – рішучість українського суспільства.

Польський міністр теж наголосив, що президент і прем’єр-міністр України подякували польській дипломатії за підтримку в отриманні статусу кандидата в ЄС і за активність у пропозиціях подальших санкцій проти Росії.

Залишити відповідь