Четвер, 25 Квітня, 2024
Військові злочинціНа росії

Абрамович – один із найближчих до Путіна олігарх: він спонсорував режим десятиліттями, а тепер намагається від нього відхреститися

Російський олігарх Роман Абрамович із початком повномасштабної війни РФ проти України намагається зайняти позицію нібито “нейтрального” переговорника. За десятиліття правління президента РФ Володимира Путіна олігарх не просто фінансував режим, він офіційно був частиною влади. Його колишні партнери розповідають про подарунки Путіну на сотні мільйонів доларів, а розслідувачі повідомляють про роботу на армію РФ.

Незважаючи на всі спроби Абрамовича створити враження “незалежного бізнесмена”, зв’язок із главою країни-агресора уже позбавив його доступу до мільярдів доларів свого статку, про це повідомляє OBOZREVATEL.

Абрамович допоміг РФ створити газового монополіста, а Путіну – стати президентом

Роман Абрамович займався продажем нафти в “Ноябрьськнафтогаз” ще з 1993-го. Проте довгий час бізнесмен залишався непублічним. Російська преса вперше згадує його ім’я в 1998-му. На цей момент у Абрамовича вже був спільний офшор із відомим бізнесменом Борисом Березовським.

Березовський та Абрамович були дуже близькі до президента РФ Бориса Єльцина. Як пишуть російські ЗМІ, Абрамович особисто оплачував витрати сім’ї глави держави, фінансував його передвиборчу кампанію. Вже у 90-х у зв’язку з владою, торгівля нафтою, статус акціонера в “Сібнафті” дозволили йому отримати звання доларового мільярдера.

Березовський (нині покійний) пізніше зізнався, що він разом із Абрамовичем особисто просували ідею обрати новим президентом РФ Володимира Путіна. Цю ідею змогли нав’язати Єльцину, який оголосив своє рішення призначити Путіна наступником.

Пізніше шляхи Абрамовича та Березовського розійшлися. На початку 2000-х бізнесмен відзначився створенням компанії “Російський алюміній” спільно з Олегом Дерипаскою. Крім того, він викупив акції телеканалу ОРТ, які належали Березовському. Також викупив контрольний пакет акцій компанії “Аерофлот”. 2005 року Абрамович продав “Сибнафту” державному “Газпрому” за рекордні 13 мільярдів доларів. Донедавна Абрамович контролював 24% “Першого каналу” (продав ВТБ 7 березня 2019 року), 38,9% Росмайна, 25% ТОВ “Растрком-2002”, 31% компанії “Євраз”.

Березовський ще з 2000-х пішов на відкритий конфлікт з Путіним і цю війну програв. Абрамович, навпаки, продовжив тісно співпрацювати з владою. І якщо в інших підприємців (наприклад, у не менш відомого Михайла Ходорковського) бізнес забирали, то в Абрамовича активи викуповували за мільярди доларів.

З 17 січня 2001 року по 3 липня 2008 року Абрамович обіймав посаду губернатора Чукотського автономного округу, після чого з 22 жовтня 2008 року по 2 липня 2013 року був головою Думи округу. Він не просто співпрацював з путінською владою, а став її невід’ємною частиною.

Абрамович забезпечував армію Путіна

Міжнародна металургійна та гірничодобувна компанія, підконтрольна російському олігарху та “гаманцю Путіна” Абрамовичу, співпрацювала з Росгвардією та постачала сталь, а також вибухові речовини виробникам зброї, які забезпечують військових країни-терориста. Однак у самій групі стверджують, що не мають відношення до цього.

Аналіз контрактів із сайту Держзакупівель показує, що російські “дочки” Evraz більше десяти років безпосередньо і побічно забезпечували військових. Згідно з документами, компанії співпрацювали з Росгвардією та підприємствами, які постачають армію, а також виробляють танки та вибухові речовини, йдеться у розслідуванні Центру з дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP).

У період з 2015 року до 2018-го “Євраз ЗСМК” (Західно-Сибірський металургійний комбінат) отримав більше $2,8 млн на доставку толуолу з державного заводу, де виробляють боєприпаси та вибухові матеріали промислового призначення. Толуол отримують з нафти та вугілля та використовують при виготовленні вибухівки.

2018-го “Євраз НТМК” (Нижньотагільський металургійний комбінат) надав сталь на $1,4 млн Уралвагонзаводу, який виробляє танки та іншу транспортну техніку, наприклад, вантажні вагони. У 2016 та 2017 роках “дочка” Evraz також поставила на завод ванадієвий шлак на суму $227 тис. Його використовують для легування сталі та виробництва зброї.

У рамках проекту Russian Asset Tracker журналісти OCCRP виявили активи Абрамовича загальною вартістю понад $10 млрд. Представник Evraz заявив, що компанія не забезпечує російську армію. “У Росії Evraz постачає продукцію лише на інфраструктурні та будівельні проекти, призначені лише для цивільного використання”, – зазначив він.

“Щедрий” Абрамович: подарунки Путіну та гроші для союзників

Березовський також заявив про те, що Абрамович подарував Путіну яхту за 50 млн. доларів. І на цьому подарунки не обмежились. Як йдеться у розслідуванні ВВС, Абрамович вклав понад 200 млн доларів у будівництво “палацу” для Путіна на Чорному морі, вартість якого оцінюється в суму близько одного мільярда доларів.

Щедрі подарунки від олігарха отримували його прихильники. Ректор Тель-Авівського університету Аріель Порат зізнався, що написав листа американському послу в Ізраїлі на підтримку російського олігарха через те, що Абрамович “пожертвував 50 млн доларів”. Фактично це можна вважати хабарем, хоч юридично є допомогою університету.

Такі ж листи підписав ціла низка відомих ізраїльтян. Глава фракції “Слуга народу”, представник України на переговорах з РФ Давид Арахамія у своєму лобізмі на підтримку російського олігарха пішов далі. Його лист із підтвердженням “порятунку Абрамовичем” 400 тис. українців юристи олігарха використовують у судах для скасування санкцій. І це тоді, як інші прихильники скасування санкцій проти Абрамовича вже зізналися, що фактично отримали за це хабар.

Російський олігарх намагається врятуватися від санкцій

Через зв’язки з Путіним Абрамович вже потрапив під британські санкціїї, змушений був позбавитися свого футбольного клубу “Челсі” і тепер намагається всіляко врятуватися від обмежень. Тепер він найняв американську юридичну фірму Кобре і Кім для того, щоб через суд оскаржити ордер США на арешт двох його літаків. Їх заарештували у зв’язку з можливими порушеннями санкцій.

А свою 163-метрову яхту Eclipse він сховав у Туреччині, яка не бере участі у арешті активів росіян. Але, мабуть, це лише початок проблем олігарха. Влада офшорного острова Джерсі, який знаходиться у володінні Британської корони, розпочала масштабне розслідування.

Слідство має з’ясувати, як Абрамович у 1990-х роках отримав частки в нафтових компаніях Росії, за рахунок яких і став олігархом. Про це повідомляє The Wall Street Journal (WSJ). Саме на острові Джерсі було зареєстровано більшу частину статків Абрамовича. Це, зокрема, компанії, які володіють нерухомістю, вертольотами та яхтою.

У квітні 2022 року суд Джерсі ухвалив рішення про заморожування активів на $7 млрд, які, ймовірно, пов’язані з Абрамовичем. Загалом Bloomberg оцінював довоєнний статок Абрамовича в $12,6 млрд. Розслідування має показати, чи були якісь із цих грошей отримані незаконним шляхом. І хоча перевірка статків російського олігарха проводиться у зв’язку із західними санкціями, це перший прецедент вивчення угод часів первинного накопичення капіталу на пострадянському просторі після розвалу СРСР.

Абрамович усіляко намагається врятуватися від санкцій, з боку РФ бере участь у мирних переговорах. Проте десятиліття роботи з путінським режимом цей факт скасувати неспроможний.

Залишити відповідь