Вівторок, 19 Березня, 2024
ВажливеВійнаУкраїна

Запорізька АЕС знаходиться у руках ворога: МВС готується до будь-яких сценаріїв

Міністерство внутрішніх справ готується до будь-яких сценаріїв, пов’язаних із Запорізькою атомною електростанцією, яку захопили і обстрілюють російській військові.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба міністерства з посиланням на очільника відомства Дениса Монастирського.

«Наразі ми абсолютно відповідально можемо стверджувати, що адекватний контроль за діями Запорізької АЕС відсутній. Сьогодні вона фактично перебуває не просто в руках ворога, а й в руках неосвідчених спеціалістів, які дійсно можуть допустити трагедію. Ті українські фахівці, які там залишилися, частково не допускаються до ділянок, де вони мають бути. Як відомо на території станції сьогодні перебуває військова техніка рф. Все це оцінюється як найвищий рівень загрози», – наголосив Монастирський.

Він зазначив, що український уряд уже звернувся до МАГАТЕ з тим, щоб ця організація забезпечила належний контроль за цією атомною електростанцією.

«Говорячи про ситуацію на ЗАЕС, всі ми бачили обстріли, які здійснювали російські війська по енергоблоку. Це жахливо. Нагадаю, що це найбільша атомна електростанція в Європі, яка має шість енергоблоків. І важко навіть собі уявити той масштаб трагедії, який може бути, якщо росіяни і далі там залишаться. Після останніх обстрілів станції, ми переконалися, що для них немає ніяких стримуючих факторів. Вони готові на будь-які дії, попри наслідки. Це говорить про те, що уже сьогодні ми маємо готуватися до будь-яких сценаріїв», – підкреслив міністр.

За його словами, уже сьогодні МВС разом з ДСНС і Мінрегіон обговорює різні сценарії, в тому числі й евакуацію населення навколишніх населених пунктів. Кожен ядерний об’єкт має чіткий, жорсткий план дій при виникненні надзвичайної ситуації, додав Монастирський.

Як повідомляв Укрінформ, у четвер Рада Безпеки ООН розглянула питання безпеки Запорізької АЕС у зв’язку з російським вторгненням в Україну та посиленням бойових дій на півдні країни. Розгляд питання ініціювала рф.

Залишити відповідь