Четвер, 14 Березня, 2024
ВійнаСвіт

Хочеш миру – готуйся до війни: як Польща модернізує свою армію через агресію РФ

Війна в Україні змусила європейські країни розпочати модернізацію своїх збройних сил. Серед них – Литва, Латвія, Естонія, Швеція, Фінляндія та інші. Але лідером цього руху стала Польща, яка вже за кілька років має намір створити одну з найсильніших армій Європи.

“Якщо Росія колись задумає напасти на Польщу, Кремль повинен знати, що 40 млн поляків готові стати зі зброєю в руках на захист своєї батьківщини”, – нещодавно заявив прем’єр-міністр Матеуш Моравецький.

Як саме наші сусіди реформують свою армію і чому це вигідно Україні – розповідає OBOZREVATEL.

Сигнал агресору

Незважаючи на те, що Польща є членом Північноатлантичного альянсу, вона передусім покладається на власні оборонні можливості. “Ми робимо все це, щоб злякати агресора, показати йому, що польська армія сильна”, – наголошує міністр оборони Маріуш Блащак.

Висловлювання Моравецького та Блащака свідчать про нову оборонну та бюджетну політику держави. Після початку повномасштабного вторгнення представники польського істеблішменту погодилися, що армія має бути одним із пріоритетів держави. Підсумком цього стало підвищення військових витрат до 2,2% ВВП цього року. І до 3% – наступного.

Ці цифри роблять Польщу одним із лідерів щодо витрат на оборонну сферу серед членів усіх НАТО. Витрати будуть складатися з бюджетних коштів, запланованих на оборону, та позабюджетних коштів Фонду забезпечення збройних сил, який схожий на Фонд протидії COVID-19.

“Польське військо має бути таким чисельним і сильним, щоб саме його існування відлякувало потенційного агресора. Кремлівські правителі сильних не атакують — вони нападають, коли бачать слабкість. У нас будуть найсильніші сухопутні війська серед європейських країн НАТО”, – розповів про плани Блащак.

Допомога Україні та закупівля зброї

Польща зміцнює свій військовий потенціал і за рахунок закупівлі сучасного озброєння та техніки. Так, 5 квітня міністр Блащак підписав 5-мільярдний контракт на придбання 250 американських танків Abrams, а також логістики та навчального пакету. Пізніше Варшава законтрактувала ще 116 одиниць цих бойових машин, але старішої версії.

Оборонний потенціал Польщі також буде посилено найсучаснішими винищувачами Lockheed Martin F-35. Американські машини замінять літаки радянського виробництва МіГ-29 і Су-22, що перебувають на озброєнні польської армії. Вони мають надійти на озброєння у 2026 році, але, за словами глави Міноборони, ведуться переговори щодо прискорення цього процесу.

Один із найпотужніших контрактів був укладений зовсім недавно. Згідно з домовленостями з Південною Кореєю, Польща отримає легкі винищувачі FA-50, танки K2 Black Panther та самохідні гаубиці K9. А в майбутньому Варшава зможе запустити серійне виробництво цієї техніки.

На першому етапі Польща закупить 180 екземплярів К2 – поставки розпочнуться вже у 2022 році; на другому етапі – понад 800 танків стандарту K2PL та запуск виробництва у Польщі у 2026 році.

Йдеться про один із найсучасніших танків у світі. Бойова машина оснащена новітніми радарами системи виявлення цілі, дуже міцна і витривала, обладнана спеціальним захистом від ураження. А його 120-міліметрова зброя з лазерним прицілом здатна за хвилину знищити шість цілей. До того ж ствол може бути замінений на 140-міліметровий і стріляти як гаубиця керованими снарядами.

Закупівлю самохідних гаубиць К9 також розбили на етапи. Перший передбачає придбання 48 систем – частину з них цього року буде доставлено до Польщі, щоб заповнити дефіцит обладнання, переданого Україні. У 2024 році мають розпочатися постачання понад 600 гаубиць, з 2026 року гармати будуть вироблятися у Польщі.

Що ж до винищувачів FA-50, то перші 12 одиниць мають бути доставлені в середині 2023 року. Загалом країна закупить 48 літаків. Вони будуть налаштовані відповідно до вимог ВПС Польщі та оснащені системою розпізнавання НАТО “свій – чужий”.

“Ми хочемо миру, тому маємо готуватися до війни. Польські збройні сили мають бути настільки сильними, щоб агресор не міг зважитися на напад”, – заявив на церемонії підписання контракту міністр оборони Маріуш Блащак. Політик зазначив, що корейське озброєння найбільш підходило для Польщі “з урахуванням технологій, ціни та часу, необхідного на їхнє освоєння”. Ця угода – “лише перший етап співробітництва двох країн”, додав він.

Крім того, цього року Польща отримає ЗРК Patriot, замовлені ще 2018 року. А в межах програми Wisla країна придбає ще п’ять дивізіонів американських систем. Тобто загалом до 2028 року Варшава отримає 10 батарей цих зенітно-ракетних комплексів.

Польща вибивається у лідери Європи

Втім спроби Польщі ґрунтовно підготуватися до можливої ​​агресії з боку Росії не проходить так гладко, як цього хотілося б. Чого тільки вартий скандал, що виник навколо польсько-німецької угоди про обмін військовою технікою – модель, що отримала назву Ringtausch (німецьке слово, буквальне значення якого – “обмін обручками на весіллі”).

Справа в тому, що ще навесні німецький уряд закликав Польщу передати Україні “важке озброєння та комплексні системи” для боротьби з російським окупантами. В обмін на радянські танки Т-72 Варшава мала отримати від Берліна сучасну техніку – зокрема 100 танків Leopard 1 A5. Польща виконала свою обіцянку, а от із постачанням німецьких машин щось пішло не так.

“Крім декларацій про наміри та численні турботи, система заміни обладнання принесла небагато, а з Польщею дійшло навіть до гострої суперечки”, – написав Майк Шиманський у Süddeutsche Zeitung і додав, що українці отримали від поляків понад 200 машин, а Берлін запропонував Польщі лише дві застарілі моделі танків Leopard, та й то лише у 2023 році.

У результаті польська влада відкрито звинуватила Німеччину у невиконанні своїх зобов’язань, а міністр нацоборони Блащак назвав пропозицію канцлера Олафа Шольца “пропагандистською операцією”.

“Нам запропонували символічну кількість танків. Важко сприйняти це як серйозну пропозицію після того, як ми надали понад 200 танків Україні за два місяці”, – нарікав заступник голови польського МЗС Шимон Шинковський.

На тлі серйозного скандалу Варшава явно захотіла змін і більшого впливу в Європі. У цьому контексті є показовою нещодавня заява прем’єр-міністра Матеуша Моравецького.

Він стверджує, що ЄС останніми роками керують Франція та Німеччина, ігноруючи слова інших членів ЄС, які неодноразово попереджали про російський експансіонізм. “Ми маємо справу з формальною демократією, але де-факто олігархією, де влада перебуває в руках найсильніших”, – сказав політик.

Війна змусила країни Заходу розпочати модернізацію своїх армій. І Польща, безперечно, стала одним із лідерів цього руху. Тому можна з упевненістю сказати, що вже за кілька років наш західний сусід матиме найсильніші збройні сили в Європі. Що із цього Україні? По-перше, тісна співпраця з Польщею дозволить Києву прискорити військову модернізацію. По-друге, чим сильніша польська армія, тим вагоміший її голос у НАТО, що, безперечно, збільшує наші шанси на членство в Альянсі.

Залишити відповідь