П’ятниця, 29 Березня, 2024
Інформаційний фронтНа росіїСвіт

Ліз Трасс вже виграла битву проти московитів

Достатньо було однієї фрази очільниці британського МЗС та фаворитки прем’єрських перегонів Ліз Трасс, щоби російські пропагандисти захлинулись піною та гнівом. А це – найкращий тест на актуальність та влучність сказаного.

Отже, під час дебатів, які організувала редакція Times Radio, ведучий поцікавився у Ліз Трасс:

– Наказ застосувати ядерну зброю означатиме глобальне знищення. Я не питатиму, чи ви натиснете кнопку, тому що я впевнений, що натиснете. Але якби я опинився у такій ситуації, я б зніяковів. Як ви почуваєтесь при цій думці?

На що пані Трасс відповіла:

– Я гадаю, що це важливий обов’язок прем’єр-міністра. Я готова це зробити.

А як інакше повинна відповісти людина, яка взяти на себе тягар відповідальності за одну із провідних (і до того ж ядерних) держав світу в умовах, коли одна не надто адекватна країна вже півроку тому перевела свої ядерні сили у стан бойового чергування?

Тут тільки натякни на свою слабкість, і не те, що посаду – країну можна втратити. Але британцям не бракує сильних і рішучих жінок: кажуть, під час фолклендсько-мальвінської війни у 80-х «залізна леді» Маргарет Тетчер також не скидала з шальок ядерні аргументи, передає Західний інформаційний фронт.

Подібну відповідь – про готовність використати ядерну зброю для того, щоб настрашити супротивників – на дебатах у 2016 р. дала й майбутня прем’єрка Об’єднаного Королівства Тереза Мей.

Отже, з політичними логікою та спадковістю у британців усе ОК. І вони цілком раціонально розпоряджаються наявним ресурсом, незалежно від того, хто керує країною. Мабуть, саме це найбільше й бісить росіянців.

А істерика на московських болотах здійнялася неабияка.

«Жінка, яку ненавидить весь світ, намацала ядерну кнопку», – пише чергова пропагандонша вікторія нікіфорова на ріа «новасті». В якості аргументів вона наводить полемічну статтю на інтернет-ресурсі Politiko, «злегка» коригуючи її зміст на користь москви.

Трохи «руzzкой магії», і найреальнішу претендентку на крісло британського прем’єра вже ненавидить увесь світ. «Хоч якось симпатизують Ліз Трасс… Прибалтійські тигри, Польща – ось ці жебрацькі, криптонацистські задвірки Європи і рештки України, які до них приєдналися», – типу цитує європейське медіа рашистка. Хоч в оригіналі йдеться про країни Східної Європи та Індо-Тихоокеанського регіону (а це добряча частина світу).

Також Трасс назвали «найманим менеджером Держепу (хоч її стосунки з Вашингтоном не надто теплі), ворогом Китаю та й взагалі «жінкою-скандалом». І що вона «страшніше атомної війни» для британців, бо її урядування стане натуральним постапокаліпсисом.

Пропагандистське радіо «спутнік» опублікувало колонку свого оглядача м.шейнкмана, де той також пише про «образ стервозної жінки, яка не зупиниться ні перед чим». І просто ображає британську посадовицю – називає її «Лізкой-танкісткой», «страшніше атомної війни» і «мавпою з гранатою».

На росії вже нікому дивуватись, адже останнє порівняння вжив і член міжнародного комітету ради федерацій сергій цеков. «Це типовий приклад «мавпи з гранатою» – від неї можна очікувати чого завгодно», – прокоментував цей недодепутат слова чинної шефині МЗС Великобританії. Уявляєте, яке «за порєбріком» виховання у звичайних людей?

Блєснула умішком і пресалкаше рашистського МЗС імені сумної коняки машка захарова.

– Заява могла б стати бездоганним початком для нової серії шпигунських комедій про Остіна Пауерса, де роль людини-загадки світового масштабу цього разу дісталася б жінці, – спробувала дипломатично пожартувати захарова. Як і завжди, вийшло не смішно.

Натомість низка рашаЗМІ зробили вигляд, що пообсервували британські соцмережі, і «жахнулись». Сайт видання «ізвєстія» навів кілька цитат безіменних коментаторів (раніше хоча б нікнейми вказували) про небезпеку ядерної війни, її наслідки та місію політиків, які мали б цього не допустити. Абсолютно ідентичний текст поширили одразу декілька медій – ріа «новасті», радіо «спутнік» та інші пропагандистські ЗМІ. Так і була сформувана «громадська думка».

Вишенькою на цьому ідеологічному торті виявився гуру рашапропаганди, ведучий владімір соловйов. Під час авторської програми «Повний контакт» його просто розривало у прямому ефірі: «У мене враження, що вони (весь світ) реально божевільні. Нас звинувачують, що ми весь світ зітрем на порох, а самі аплодують Ліз Трасс».

Він також увімкнув фрагмент відомого сюжету дмитра кісєльова про те, як однією ракетою або торпедою рф може стерти Британські острови з лиця Землі. А потім – шматок засідання в ООН щодо ЗАЕС із «закидонами» лисого нєбєнзі, який провів паралель між українською електроенергією, яку виробляє ЗАЕС, та заарештованими активами рф. І додав, що «апофеозом абсурду» щодо обстрілів української АЕС стали заяви британського парламентаря Тобіаса Еллвуда і американського сенатора Адамі Кінзінгера, що обстріли ЗАЕС можуть стати приводом для задіювання статті 5 Північноатлантичного договору.

«Красиво, жорстко, потужно, нєбєнзя може», – прокоментував соловйов. І вчергове повторив свою улюблену мантру, що проти рф ведеться тотальна війна, і в ній вислід один: «Або ми перемагаємо, або весь світ просто щезає».

Ось так однією фразою Ліз Трасс (а раніше Боріс Джонсон, перед ним Тереза Мей і т.д.) буквально вивертає російського ведмедя із ядерною палицею навиворіт. Його нагла кров заливає, що на цей ядерний шантаж не ведуться, не піддаються і не відступають. Ведмідь насправді не знає, що робити, окрім як погрожувати. І в цьому його слабкість.

А Ліз Трасс не побоялася, і вже фактично виграла у принциповому протистоянні з кремлем. Її ненавидять і водночас бояться. Сьогодні це дорого вартує.

Нагадаємо, що Велика Британія є ядерною державою з 1952 року та є однією з п’яти офіційно визнаних ядерних держав згідно з Договором про нерозповсюдження ядерної зброї. Згідно з останніми даними, вона має 225 ядерних боєголовок і здійснює постійну програму стримування на морі.

Залишити відповідь