Субота, 20 Квітня, 2024
ПодіїСуспільствоУкраїна

Кабмін прибрав обмеження терміну виїзду окремих груп моряків за кордон

Кабінет міністрів України на засіданні у п’ятницю, 2 вересня, ухвалив у новій редакції постанову №992, якою унормовується порядок перетинання державного кордону моряками — громадянами України під час воєнного стану. 

Постанову оприлюднено на «Урядовому порталі», передає BlackSeaNews.

Внести до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету міністрів від 27 січня 1995 р. №57, зміну, що додається. Міністерствам та іншим центральним органам виконавчої влади у двотижневий строк привести власні нормативно-правові акти у відповідність з цією постановою”, — ідеться в документі.

У новій редакції прибрано ліміти у 5 та 12 місяців, які обмежували права моряків на виїзд.

Це рішення стосується:

  • курсантів (студентів), які мають пройти практичну підготовку на суднах;
  • екіпажі суден, які задіяні в експорті української агропродукції в ході виконання Ініціативи про безпечне транспортування Чорним морем;
  • певної категорії моряків, які працюють за кордоном, винятково за погодженням зі Збройними Силами України.

Особи другої та третьої з названих категорій повинні отримати від Адміністрації судноплавства «Підтвердження про отримання копій освітніх і кваліфікаційних документів». Адміністрація судноплавства в дводенний термін з моменту отримання завірених копій документів повинна видати Підтвердження у довільній формі за підписом голови або його заступника, що містить гербову печатку, або на яке накладено кваліфікований електронний підпис.

Наприкінці серпня Кабмін підтримав ініційовану Міністерством інфраструктури постанову «Про внесення змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України», яка дозволяє виїзд деяким групам моряків за кордон в період воєнного стану.

Україна — один зі світових лідерів за загальною кількістю моряків, які постійно працюють в світовому торговельному судноплавстві. Орієнтовна чисельність українських моряків за кількістю виданих в Україні кваліфікаційних документів моряків становить 150 тис. осіб. За даними The Seafarer Workforce Report 2021, у світовому торговельному мореплавстві число постійно працюючих українських моряків становить 76 441, у тому числі офіцерів — 47 058.

Залишити відповідь