Четвер, 25 Квітня, 2024
АвторськеАналітикаСвітУкраїна

Чого чекати Україні від нового короля Великої Британії

Чарльз Філіп Артур Джордж Віндзор, принц Уельський та граф Честер, герцог Единбурзький, герцог Корнуольський, герцог Розесейський.

Саме ця людина дочекалася свого часу і стала королем Англії, Шотландії, Уельсу, Північної Ірландії та інших територій, які складають те, що ми звикли називати Сполучене Королівство, а також ще 14 країн Британської Співдружності націй, в яких монарх Британії є сувереном, передає “Європейська правда”.

Про нового короля Великої Британії Чарльза III і те, чого чекати від нього Україні, читайте в статті автора телеграм-каналу “ЧерчілльUA”, народного депутата України декількох скликань Володимира Куренного Ламання традицій та підтримка України: що відомо про нового короля Великої Британії.

Головною вадою Чарльза, за спостереженням придворного персоналу, залишається його стійкі погляди та принципи і бажання поділитися ними з публікою.

Як відомо, інститут монархії вистояв десять століть в тому числі завдяки тому, що він піднімався над політичною боротьбою; невтручання принесло монархії ефективність, останні двісті років так точно. І багато хто вважає, що цьому може прийти кінець. Бо Чарльз має особисті політичні погляди і не збирається їх стримувати.

Вже коли він був принцом Уельським, Чарльз неодноразово порушував традицію не втручатися в політичний процес. Він багато разів критикував уряди за недостатню увагу до проблем екології та змін клімату.

А найяскравіший приклад втручання в політику пов’язаний… з Україною.

У травні 2014 року, перебуваючи в Канаді, принц Уельський Чарльз у розмові з місцевою жителькою сказав, коментуючи агресію Росії проти України: “Путін робить те саме, що робив Гітлер”, що викликало дипломатичний скандал та роздратування кремлівського диктатора. 1 березня 2022 року Чарльз вже відверто засудив вторгнення Росії в Україну й сказав, що це війна проти демократії і свободи.

Зрозуміло, що українці вітають таку позицію короля. Але деякі британські спостерігачі вважають, що новий король продовжить недобру традицію всіх монархів, що носили ім’я Чарльз.

Їх, як відомо, було двоє до цього часу. Чарльз I і Чарльз ІІ порушували баланс влади і намагалися перетягнути повноваження на себе. За це першому навіть відсікли голову.

Чи покладе край цій недобрій традиції Чарльз III?

Чи не захоче він втрутитися в діяльність уряду та політиків? Чи не спробує застосувати свої повноваження на власний розсуд? Теоретично він має на це право. Практично вже більше 200 років цими правами монархи користуються дуже рідко, узгоджуючи це з правлячими урядами.

Вже найближчим часом ми побачимо, яким монархом буде Чарльз III. Але вже зараз можна точно стверджувати: в особі Чарльза Україна отримає відданого друга та союзника.

Тому про якісь зміни в політиці Великої Британії щодо цього просто не може йтися.

Швидше навпаки, Чарльз може підштовхувати свій уряд до ще більш рішучих дій.

Залишити відповідь