Середа, 17 Квітня, 2024
На росіїЦікаве

У ФСБ були проти: Путін особисто наполіг на обміні Медведчука на героїв Маріуполя, – WP

У вересні відбувся масштабний обмін полоненими між Україною та Росією, під час якого звільнити вдалося багатьох захисників “Азовсталі”. Виявилося, що рішення віддати 200 українців за одного Медведчука, було прямим наказом Путіна.

Джерела The Washington Post повідомляють, що ФСБ Росії була категорично проти такого нерівноцінного обміну. Там розуміли, що населення Росії сприйме таку новину, як прояв слабкості, передає канал 24.

Акела промахнувся: росіяни засудили рішення Путіна про нерівноцінний обмін

Як і передбачали у ФСБ, рішення про повернення кума Путіна настільки великою ціною спричинило негативну реакцію у суспільстві. Росіяни зрозуміли, хто справді важливий для Путіна, – і це явно не вони.

Це говорить про те, що Путін обрав обміняти свого кума й, за сумісництвом, одну зі своїх багаторічних довірених осіб в Україні Медведчука на героїв Маріуполя. В Україні дуже святкували, що захисники повернулися додому, а от у Москві зневірилися, побачивши, що насправді хвилює Путіна,
– повідомляє анонімне джерело The Washington Post серед українців держпосадовців.

Обмін, майже у чотири рази більшої кількості українців на 55 росіян і Медведчука, піддався шквалу критики з боку провоєнних націоналістів. Наприклад, Ігор Гіркін, який очолив наступ бойовиків у 2014 році на Сході України, написав, що Путін не просто помилився, він скоїв щось “гірше від злочину”. Ексватажок бойовиків вважає рішення президента Росії “дурістю рангу”.

У матеріалі видання також зазначають, що посередником обміну став російський олігарх Роман Абрамович. Усі свої дії він обговорював із директором ФСБ Олександром Бортніковим, а також з главою Офісу Президента Андрієм Єрмаком.

Обмін полоненими: що варто знати

  • Увечері 21 вересня в Україні провели масштабний обмін полоненими. Додому вдалося повернути 215 українських захисників та захисниць. Вдалося звільнити 5 бойових командирів, яких обміняли на 55 російських військових.
  • Серед звільнених українських військових — “Фрост” і “Фокс”, яких у Росії засудили до смертної кари.
  • Цікаво, що умови обміну передбачають, що бойові командири до кінця війни перебуватимуть під протекцією Реджепа Ердогана і не виїжджатимуть за межі Туреччини.

Залишити відповідь