Субота, 20 Квітня, 2024
ВійнаІнтерв'юРуzкій мір

Дуда на COP27: агресія рф проти України ускладнила перебіг енергетичної трансформації в Європі

«Наслідками російської агресії є криза та величезні витрати, які ставлять під сумнів реалізацію кліматичної трансформації та досягнення поставлених цілей. Ця агресія призвела до додаткових викидів парникових газів, набагато більших, ніж виробляють за рік багато країн, що розвиваються», – додав польський президент, передає Польське радіо.

Президент Польщі Анджей Дуда закликав на Кліматичному саміті ООН COP27 до справедливої ​​трансформації економік у світі. Зустріч трьох тисяч політиків, дипломатів, екологів і журналістів проходить на єгипетському курорті Шарм-еш-Шейх.

Анджей Дуда сказав, що трансформація економік в екологічному напрямку не може призвести до того, що люди втратять робочі місця чи джерело доходів. Він підкреслив, що яскравим прикладом є значний ріст цін на електроенергію.

«Трансформація має служити людині, а не людина трансформації. Від імені мільйонів моїх співвітчизників я кажу вам, що вони не запитуватимуть нас взимку, скільки амбітних кліматичних цілей ми досягли. Натомість вони запитуватимуть, чому енергія така дорога і чому їхній рівень життя так різко впав», – сказав польський лідер.

Анджей Дуда на COP27 в Єгипті підкреслив, що російська агресія проти України значно ускладнила перебіг енергетичної трансформації в Європі.

«Наслідками російської агресії є криза та величезні витрати, які ставлять під сумнів реалізацію кліматичної трансформації та досягнення поставлених цілей. Ця агресія призвела до додаткових викидів парникових газів, набагато більших, ніж виробляють за рік багато країн, що розвиваються», – додав польський президент.

Президент також закликав підтримати Україну в боротьбі за незалежність.

Кліматичний саміт ООН у Єгипті триватиме два тижні. Він має завершитися розробкою нової кліматичної угоди. Йдеться передусім про зобов’язання щодо скорочення викидів вуглекислого газу в атмосферу. Країни, що розвиваються, сподіваються, що їм також вдасться запровадити механізм «кліматичних репарацій» — компенсації, яку їм виплатять розвинені країни, тобто Захід, який звинувачують у погіршенні навколишнього середовища в останні десятиліття.

Залишити відповідь