Субота, 20 Квітня, 2024
ВажливеПодіїСвіт

Реактор на АЕС у Швеції несподівано зупинився через несправність турбіни

Реактор на атомній електростанції на півдні Швеції несподівано зупинився в середу після несправності турбіни.

Про це, як пише “Європейська правда”, повідомляє AP.

“Реактор №3 АЕС “Оскарсгамн” відключений від електромережі через зупинку турбіни. Ведуться роботи з усунення несправностей”, – повідомила прессекретар станції Дезіре Лільєвалль .

Про витік радіації або інші потенційні небезпеки не повідомлялося. Однак відключення відбувається в критичний момент, оскільки стрімке зростання цін на енергоносії та проблеми з їх постачанням змушують європейські країни намагатися забезпечити себе достатньою кількістю енергії на майбутню зиму.

Nord Pool, загальноєвропейська енергетична біржа, заявила, що невідомо, як довго буде зупинений шведський реактор, і “більше інформації буде надано протягом 24 годин”.

Оператор АЕС, компанія OKG, повідомила на своєму сайті, що реактор є одним з найбільших у світі киплячих водо-водяних реакторів. Будівництво станції почалося в 1980 році, а запуск відбувся через п’ять років.

Спочатку АЕС “Оскарсгамн” мала три реактори, але два з них були назавжди зупинені. Зазвичай вона має потужність 1400 мегават.

Швеція, країна з населенням близько 10 мільйонів, має ще дві атомні електростанції: одну у Форсмарку на північ від Стокгольма і іншу в Рінгхалmсі на південь від Гетеборга.

Раніше цього року перезапуск одного з двох реакторів на АЕС “Рінгхальс” був перенесений на 31 січня у зв’язку з технічним обслуговуванням.

Залишити відповідь