Четвер, 28 Березня, 2024
Світ

Заяви Сі є сигналом, що він не підтримує путіна – Макфол

Заяви лідера КНР Сі Цзіньпіна є сигналом, що він не підтримує президента рф володимира путіна.

Таку думку висловив директор Інституту Фрімена-Сполі з міжнародних досліджень Стенфордського університету, експосол США в росії Майкл Макфол під час онлайн-дискусії Київського безпекового форуму «Як дотиснути приниженого путіна?», передає кореспондент Укрінформу.

«Коли я прочитав те, що сказав Сі на зустрічі з Байденом, то мені, якби я був паном путіним, не сподобалося б, що було сказано. Нічого не було сказано на підтримку путіна. Нічого не було сказано про те, що новоросія – це територіальна частина імперської росії. Це те, що говорить путін», – сказав Макфол.

Він окремо відзначив, що тоді як путін говорить, що Тайвань – територія Китаю, Сі Цзіньпін нічого такого не казав у відповідь, а також китайський лідер проговорив план з чотирьох пунктів, як зупинити навалу путіна, чого США не вимагали.

«Тому для мене це сигнал, що він не підтримує війну путіна», – підсумовував директор Інституту міжнародних досліджень.

Крім того, дипломат наголосив, що Китай не надав економічної підтримки росії, і її компанії не отримують технологічної підтримки від Китаю для продовження роботи.

Як повідомляв Укрінформ, учора на зустрічі з американським президентом Джо Байденом Сі Цзіньпін підтвердив неприйнятність застосування росією ядерної зброї, а також використання у своїй риториці ядерних погроз.

Також китайський лідер та президент Франції Еммануель Макрон закликали поважати територіальну цілісність і суверенітет України.

Залишити відповідь