П’ятниця, 29 Березня, 2024
КриміналСвіт

У пов’язаний з Ізраїлем нафтовий танкер влучив ударний дрон, це міг бути іранський Shahed – AP

Неподалік узбережжя Оману нафтовий танкер, пов’язаний із ізраїльським мільярдером, увечері вівторка, 15 листопада, зазнав атаки безпілотника. 

У Ізраїлі вважають, що це міг бути удар дрона-камікадзе іранського виробництва Shahed-136. Про це повідомляє Black Sea News.

Як зазначається, судно Pacific Zircon, у яке влучив безпілотник, ходить під прапором Ліберії та керується сінгапурською компанією Eastern Pacific Shipping, що в кінцевому рахунку належить ізраїльському бізнесмену Ідану Оферу. Про напад на танкер журналістам повідомив один з представників оборони країн Близького Сходу. 

У компанії Eastern Pacific Shipping підтвердили, що судно потрапило під удар приблизно за 240 кілометрів від узбережжя Оману.

«Ми підтримуємо зв’язок із судном, у нас немає повідомлень про травми чи забруднення. Весь екіпаж у безпеці. Корпус судна отримав незначні пошкодження, але розливу вантажу чи проникнення води всередину немає», – додали там. 

Ізраїльський чиновник розповів AP на умовах анонімності, що атаку на танкер, ймовірно, здійснив Іран за допомогою дрона-камікадзе Shahed-136. «Це атака Ірану, є консенсус щодо цього в розвідці Ізраїлю та оборонній спільноті», – зазначив він.

Водночас, Тегеран поки не взяв на себе відповідальність за удар по Pacific Zircon.

У Associated Press пояснили, що підозра щодо інциденту одразу впала на Іран, оскільки вже багато років на Близькому Сході ведеться тіньова війна між ним та Ізраїлем. У її межах вже траплялися деякі атаки безпілотників на пов’язані із Ізраїлем судна. Зокрема, у 2021 році ймовірний удар іранського дрона по нафтовому танкеру Mercer Street біля Оману забрав життя двох людей на борту.

Разом з тим, представник компанії Verisk Maplecroft з аналізу ризиків Торбйорн Солтведт заявив, що атака не була несподіванкою.

«Ризик атак на судна й енергетичну інфраструктуру в регіоні зростає насамперед через відсутність прогресу в американсько-іранській ядерній дипломатії та рішення Вашингтона застосувати подальший санкційний тиск на Іран. З 2019 року Іран послідовно відповідав на нові санкції США таємними військовими діями в регіоні. Існує не тільки зростаюча загроза руйнівних атак на енергетичну інфраструктуру в регіоні, а й зростаючий ризик ширшого військового протистояння з більш серйозними наслідками для світових енергетичних ринків», – вважає експерт.

Залишити відповідь