Середа, 24 Квітня, 2024
На росіїРуzкій мір

Топ-пропагандистів соловйова і скабєєву глядачі опустили нижче плінтуса

За підсумками другого тижня листопада популярні на росії телешоу чорноротих владіміра соловйова та ольґі скабєєвої вилетіли з топ-10 програм із найбільшою глядацькою аудиторією, повідомляє Західно інформаційний фронт.

У перші дні повномасштабної війни з Україною ток-шоу цих промивачів мізків пробилися навіть у топ-5 загальноросійських рейтингів – їхня глядацька аудиторія тоді просто зашкалювала. На це звертає увагу видання The Moscow Times.

Наприкінці квітня «Вечір із владіміром соловйовим», де учасники один поперед другого передрікали «укронацистам» швидкий крах, був на 4-му місці серед найпопулярніших телепередач. Більше, ніж шоу цього балабола, дивилися хіба що новини.

Тоді ж година емоційного пресингу від скабєєвої (програма «60 мінут»), де глядачам натхненно розповідали про час підльоту російських ракет до європейських столиць, упевнено утримувала 10 рядок російських телерейтингів.

Але через півроку ситуація на фронтах помітно змінилась, та й настрої серед населення терораші також. І якщо після «тактичного відступу» з Харківщини експерти-балаболи ще якось намагались надувати щоки та пояснювати невдачі рашистів стратегічними намірами, то після залишення Херсона та непереконливого мовчання кремлівського карлика ключові для кремля пропагандисти свій «шарм» (а разом з ним і аудиторію) втратили. Хотілося би вірити, що назавжди, але на московії так не заведено.

Згідно з даними Mediascope за 7-13 листопада, обидва токшоу вилетіли з чільної телевізійної 10-ки.

Шоу соловйова, який щоразу більше відверто істерить перед глядачами, скотилося на 17-те місце. А скабєєва, яка вже не перебиває із юнацьким запалом гостей, які говорять щось занепадницьке, сповзла на 13-те місце.

Прикметно, що разом із цими двома пропагандонами з топ-10 щезнули й усі передачі «Першого каналу», включно з програмою «Врємя». Натомість набрали популярності та піднялись у глядацьких рейтингах розважальні шоу на кшталт «Ну-ка, всє вмєстє!», «Прівєт, Андрєй!» та «Пєсні от всєй души».

– Росіяни цураються новин про війну, щоби не підривати своє психічне та фізичне здоров’я, – відзначає директор соціологічного «Левада-центру» Дєніс Волков.

Він відзначає, що «втома від пропаганди» почала проявлятись у московитів ще влітку. За даними «Роміра», з лютого до серпня охоплення аудиторії у «Першого каналу», «росії-1» та «НТВ» провалилися на чверть. І якщо до війни «Перший» дивились 33,7% населення, то у серпні – вже 25,5%. Охоплення «росії-1» упало з 30,9% до 23%, а НТВ – з 21,1% до 16,6%.

За словами Волкова, мобілізація для багатьох стала шоком. «Змінилася базова умова спокійного самопочуття – що це десь там ідуть бойові дії, але нас це не торкається», – констатував соціолог.

У відповідь на падіння рейтингів кремль дав вказівку деяким держЗМІ почати визнавати військові невдачі. У верхівки виникли побоювання, що надто райдужна картинка пропагандистських шоу почне викликати все більше сумнівів у її адекватності.

За даними Bloomberg, у жовтні бункерний дід провів закриту зустріч із військовими кореспондентами, після чого в матрицю пропаганди внесли корективи. За деякою інформацією, під час цієї зустрічі воєнкори описали ліліпутіну жахливу картину того, що відбувається на фронті, і деякі з них так і не зрозуміли: чи має кремлівський карлик повне уявлення про реальну ситуацію в Україні.

Отже, пропаганда добре працює в умовах, коли якийсь жах безпосередньо не стосується аудиторії, а існує «десь там». Коли ж біла пухнаста тваринка приходить на твій поріг, щедрі порції локшини вже так просто не вішаються на вуха. А тих, хто намагається ситуацію прикрасити, просто вимикають кнопкою на телевізійному пульті.

Проте заміщення пропагандистів на розважальні шоу свідчить, що росіянські обивателі мудрішими не стали, вони просто знайшли собі інший замінник реальності.

Ну і ще один момент: у москві статистика переглядів показує дещо іншу картину, ніж по всій росії: у столиці і «Вечір з соловйовим», і «60 мінут» й надалі входять у топ-10. А це вже не лікується…

Залишити відповідь