Четвер, 25 Квітня, 2024
ПодіїСвіт

Саакашвілі можуть відстрочити подальше виконання вироку – президент Грузії

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі заявила, що, згідно з грузинськими законами, вона не може помилувати екс-президента країни Михайла Саакашвілі, оскільки судовий розгляд у його справах не завершено.

Передає Black Sea News.

Однак вона висловила сподівання, що грузинський суд «виявиться на висоті» і ухвалить «правильне» рішення у разі, якщо висновок медекспертів про стан здоров’я екс-президента Грузії підтвердить, що в Грузії неможливо надати адекватне лікування пацієнтові з його діагнозом.

«Правильним буде подати висновок консиліуму лікарів до суду, і вже потім суд має ухвалити гідне рішення. Це вирішить проблему його здоров’я, якщо воно справді так погіршилося… А також буде вирішено й інше питання – суд доведе, що є незалежним, що є не менш важливим для країни», – сказала президент Грузії, відповідаючи на запитання журналістів.

Однак раніше Зурабішвілі заявляла, що не помилувала б Саакашвілі навіть у тому випадку, якби це було можливо.

«У Грузії практично немає сім’ї, яка не випробувала б на собі, що означає жити за автократичного режиму. Я не вважаю, що має стати інструментом ще більшої поляризації. Але натомість я — глава держави і не хочу, щоб колишній президент помер у в’язниці чи страждав від незворотних наслідків», – сказала Зурабішвілі.

Михайло Саакашвілі, оголошений владою у розшук, таємно прибув до Грузії 29 вересня 2021 року та був заарештований 1 жовтня. Раніше тбіліський суд виніс заочний вирок екс-президенту за звинуваченням у зловживанні посадовими повноваженнями. У свою чергу Саакашвілі стверджував, що всі звинувачення проти нього політично мотивовані і що він є «особистим в’язнем путіна».

З травня Саакашвілі перебуває на лікуванні під вартою у тбіліській приватній лікарні, хоча його близькі заявляють, що його становище погіршується день у день, що йому важко вживати їжу та пересуватися, що його ліва рука атрофована і що він фактично перебуває при смерті.

Прихильники екс-президента стверджують, що в Грузії немає достатнього досвіду лікування хвороб, які у нього діагностовані, і вимагають його переведення за кордон, де, за їхніми словами, стане можливим забезпечити йому адекватну медичну допомогу.

Згідно з висновком неурядової організації «Емпатія», яка проводила судово-медичну експертизу, діагнози Саакашвілі несумісні із утриманням під вартою.

Залишити відповідь