П’ятниця, 29 Березня, 2024
ВійнаНа росіїРуzкій мір

У рф гнів через удари по російських військових аеродромах сильніший за радість через обстріл України – ISW

Удари по російських військових аеродромах пошкодили літаки, здатні нести кілька ядерних боєприпасів. Військове керівництво рф закликають посилити «контртерористичні заходи» на території своєї країни. 

Гнів через нездатність військ рф запобігти контрударам по стратегічних авіабазах “Енгельс-2” і “Дягілєво” на відстані понад 280 миль від України переважив попередні розхвалювання за останній раунд ударів проти нашої країни. Інститут вивчення війни дослідив настрої серед російських військових оглядачів, передає Black Sea News.

“Кілька відомих російських мілблогерів стверджували, що українські диверсійно-розвідувальні групи, ймовірно, завдали удару по авіабазі “Енгельс-2″ з території росії, стверджуючи, що українські диверсійно-розвідувальні групи діють або всередині росії, або (якщо БПЛА були запущені з території України) що москва перебуває під загрозою з території України”, – йдеться в повідомленні відомства. 

Водночас російські military-блогери закликали військове керівництво санкціонувати значні удари у відповідь проти України та посилити контртерористичні заходи на території росії. А ще – скаржилися, що чиновники не розглядають їхні пропозиції та ігнорують дані розвідки з відкритих джерел (OSINT), і що, якби на верхівці врахували застереження, двом ударам по російських базах, ймовірно, вдалося б запобігти.

Деякі з цієї спільноти, що попри критику кремля, таки обслуговує пропагандистські інтереси рф в інформаційному полі, припустили, що удари” Енгельсу-2″ і “Дягілєво” загрожують легітимності росії як ядерної держави, оскільки удари пошкодили літаки, здатні нести кілька ядерних боєприпасів.

Нагадаємо, удар по військових базах в рф, що виконують роль полігону для смертоносних авіаштурмів українських населених пунктів, стався в день чергової масової атаки на інфраструктуру України. Попри нібито “стратегічні цілі”, росіяни вкотре вбили цивільних: 5 грудня від російських ракет загинули ще п’ятеро українців.

Під час атаки безпілотниками аеродрому “Енгельс” в Саратовській області за деякими твердженнями пошкоджено два стратегічні бомбардувальники Ту-95МС. Загалом таких ракетоносців в росіян 60, але в боєздатному стані лише понад 20, зазначає в своїй колонці для “Еспресо” військовий оглядач та директор Defense Express Сергій Згурець.

Саме ці 20 Ту-95МС активно використовуються для пусків ракет по території України. Згодом зʼявилась і про вибухи на військовому аеродромі “Дягилево”. На обох авіабазах, як пише й Інститут дослідження війни, розміщено елементи російського стратегічного бомбардувального флоту, який росія використала для ударів по Україні протягом усієї війни.

“В обох випадках йдеться про військові обʼєкти, які знаходяться на відстані понад 600 км від державного кордону з Україною. У російських ЗМІ фігурували дані, що ЗСУ вдарили по “Енгельсу” стратегічним безпілотником ВР-2 “Стриж” харківсько-запорізького виробництва (двигун виготовлений на “Мотор Січ”).

Залишити відповідь