Четвер, 18 Квітня, 2024
ВійнаРуzкій мірУкраїна

Глава МАГАТЕ розповів про результат поїздки у москву

Переговори щодо створення захисної зони навколо окупованої російськими військами української Запорізької АЕС тривають. Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі провів багатогодинну зустріч у москві з директором “росатому” Олексієм Ліхачовим, повідомляє OBOZREVATEL.

Про це повідомила пресслужба МАГАТЕ. Зазначається, що зустріч у москві стала “черговим раундом необхідних обговорень”.

“Дипломатичні зусилля щодо створення зони ядерної безпеки навколо Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) в Україні просуваються з метою узгодження та впровадження вкрай необхідного заходу найближчим часом”, – заявив Гроссі після зустрічі з Ліхачовим.

За його словами, вчорашня багатогодинна зустріч у москві стала “черговим раундом необхідних обговорень щодо створення захисної зони для Запорізької АЕС”.

“Ключовим є те, що зона зосереджена виключно на запобіганні ядерної аварії. Я продовжую свої зусилля для досягнення цієї мети з почуттям надзвичайної невідкладності. Цей план допоможе запобігти ядерній аварії, припинивши обстріл із зони навколо найбільшої в Європі станції”, – переконує Гроссі.

За його словами, ЗАЕС розташована на активній лінії фронту в розпал масштабної війни, тому “ситуація залишається вкрай нестабільною та потенційно небезпечною”.

У МАГАТЕ підсумували, що консультації щодо безпеки ЗАЕС з обома сторонами будуть продовжені найближчим часом.

Раніше OBOZREVATEL повідомляв, що 29 листопада міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів переговори з генеральним директором МАГАТЕ у Бухаресті. Український дипломат наголосив, що росія має вийти із ЗАЕС, щоб відновити ядерну безпеку.

Гроссі говорив, що вирішення ситуації навколо окупованої рф атомної станції може бути знайдено до кінця року. Він не виключав, що для цього керівництво МАГАТЕ проведе зустрічі на найвищому рівні – із президентами України Володимиром Зеленським та росії володимиром путіним.

22 грудня Рафаель Гроссі вирушив з візитом у росію щоб обговорити ситуацію на тимчасово окупованій Запорізькій атомній електростанції і запропонувати створення захисної зони навколо об’єкта.

Залишити відповідь