П’ятниця, 29 Березня, 2024
АналітикаНа росії

Видобуток газу в Росії обвалився, “Газпром” недоотримав десятки мільярдів доларів прибутку: далі буде гірше

За підсумками 2022 року видобуток газу в Росії скоротився на 11,8%. Причому здебільшого за рахунок “Газпрому”, якому довелося знизити постачання в Європу до історичних мінімумів – через це компанія вже недоотримала десятки мільярдів доларів прибутку,повідомляє OBOZREVATEL.

Ба більше, очікується, що 2023 року російський монополіст продовжить скорочувати видобуток ресурсу, повідомляють росЗМІ. “Видобуток “Газпрому” скоротився на 20% рік до року. … Видобуток у 2023 році може знизитися ще на 30-40 млрд кубометрів навіть з урахуванням зростання постачання до Китаю”, – йдеться в повідомленні.

При цьому наголошується: споживання газу в самій РФ не зможе перекрити втрати компанії. Адже для цього потрібно провести газифікацію не підключених до системи населених пунктів Росії – а це, визнають у самій країні, “процес нешвидкий”.

“За оцінками, в результаті колапсу попиту на газ “Газпрому” в Європі у 2022 році вільні виробничі потужності компанії становили 110-120 млрд кубометрів. Це величезні обсяги, що означають недоотримання прибутку в десятки мільярдів доларів та заморожені інвестиції”, – зазначають автори матеріалу.

Вони констатують: єдиним варіантом монетизувати вільні виробничі потужності “Газпрому” до 2030 року наразі є експорт газу до Китаю трубопроводом “Сила Сибіру-2”. Однак чи вдасться це зробити, залежить не від самої РФ – “тут рішення залежить більше від Китаю, ніж від Росії”.

Як повідомляв OBOZREVATEL, російському диктатору Володимиру Путіну все ще не вдалося реалізувати свій план щодо шантажу Європи за допомогою енергетичної зброї. Основна причина – тепла погода. Ціни на газ у Європі опустилися до довоєнних рівнів, а підземні сховища заповнені.

Залишити відповідь