П’ятниця, 29 Березня, 2024
ВійнаІнтерв'юСвіт

Папа Римський закликав до перемир’я у війні: жодної перемоги не побудуєш на руїнах

Папа Римський Франциск, виступаючи в середу за два дні до першої річниці вторгнення Росії в Україну, закликав до припинення вогню і мирних переговорів, заявивши, що жодна перемога не може бути “побудована на руїнах”.

Про це, як пише “Європейська правда”, повідомляє Reuters.

Франциск, який закликає до припинення насильства в Україні майже на кожному публічному виступі з моменту вторгнення Росії в країну 24 лютого 2022 року, виступив на своїй щотижневій загальній аудієнції у Ватикані.

“Минув рік від початку цієї абсурдної та жорстокої війни, сумна річниця”, – сказав він.

“Кількість загиблих, поранених, біженців і переміщених осіб, (обсяг) руйнувань, а також економічний і соціальний збиток говорять самі за себе”, – сказав Франциск.

Посол України у Ватикані Андрій Юраш був присутній на аудієнції разом з делегацією українських урядовців.

“Нехай Господь простить стільки злочинів і стільки насильства. Він є Богом миру. Залишаймося поруч з мученицьким українським народом, який продовжує страждати”, – сказав Франциск.

Франциск відкинув твердження Росії про те, що її військова присутність в Україні була частиною “спецоперації”, засудивши те, що він назвав звірствами і вбивствами цивільних осіб.

Наступного дня після важливих промов щодо України президента США Джо Байдена і президента Росії Владіміра Путіна Папа Римський сказав: “Ми повинні запитати себе: чи було зроблено все можливе, щоб зупинити війну? Я закликаю всіх, хто має владу над народами, взяти на себе конкретні зобов’язання покласти край конфлікту, досягти припинення вогню і розпочати мирні переговори”.

“Те, що побудовано на руїнах, ніколи не може бути справжньою перемогою”, – додав Франциск.

Нагадаємо, президент Естонії Алар Каріс вважає, що промова Путіна перед Федеральними зборами 21 лютого є чітким сигналом для усіх, що початкові цілі Кремля не змінилися і там готові “грати вдовгу”.

Залишити відповідь