П’ятниця, 29 Березня, 2024
В регіонахЖертви війниСуспільство

У Львові відкрився Регіональний центр Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими

У Львові розпочав роботу Регіональний центр Західного регіону Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими – Консультаційний центр Західного регіону.

На відкриття Регіонального центру прибули представники Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, зокрема керівник і секретар робочої групи з питань взаємодії зі ЗМІ та родичами захисників Координаційного штабу Андрій Юсов і Богдан Охріменко.

Відкриття Регіонального центру – це ще один крок і свідчення того, що Україна пам’ятає про всіх своїх Захисників та Захисниць і наша команда докладатиме все більше зусиль, аби всі вони повернулися додому. Україна не забуває нікого з тих, хто став на її захист і готова допомагати та підтримувати стільки, скільки це буде необхідно і в максимальному обсязі

зазначив Андрій Юсов

На початку презентації слово взяв начальник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький.

– ADVERTISEMENT –

Дуже символічно та знаково, що наш Регіональний центр вперше відчиняє свої двері у День добровольця. Саме українські добровольці першими прийняли на себе удар ворога, без сумнівів і за покликом серця першими пішли у бій. На жаль, багато добровольців сьогодні також перебувають у російському полоні. Я вірю і сподіваюсь, що відкриття цього центру також стане внеском у нашу спільну перемогу і допоможе повернути всіх наших Оборонців додому

зазначив під час церемонії відкриття керівник Львівської ОВА Максим Козицький

У регіональному центрі надаватимуть усі необхідні послуги, щоб допомогти родинам військових, які потрапили в полон чи зникли безвісти.

Центр очолили  Анна Кузюта  —  керівниця Офісу підтримки військовослужбовців та членів їхніх сімей. Це четвертий такий центр в Україні.

Сюди можуть звертатися рідні воїнів не тільки зі Львівщини, а й з Івано-Франківської, Тернопільської, Волинської, Закарпатської та Рівненської областей.

Тут працюватимуть юристи, психологи, представники СБУ, прокуратури, поліції, військкоматів та Сил оборони. На місці надаватимуть консультації та профільну підтримку сім’ям наших воїнів, які в полоні або зникли безвісти, а також сприятимуть тому, щоб ті, кого ми вже повернули додому з полону, мали доступ до якісного лікування та реабілітації.

Працює Західний регіональний центр Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими на вулиці Коперника, 17.

На заході був також присутній керівник ініціативи InfoLight.UA Юрій Гончаренко. Ініціатива здійснює співпрацю з Координаційним штабом з питань поводження з військовополоненими на центральному рівні. Сьогодні було домовлено про співпрацю і з Західним регіональним центром.

Офіційно свою роботу Штаб розпочне з 15 березня.

“Звертатися у до нас можуть мешканці шести областей – Львівська, Івано-Франківська, Тернопільська, Рівненська, Волинська і Закарпатська. Для цього й працює зараз велика команда, представлені всі військові підрозділи, силові структури, поліція. Для того, щоб оперативно відповідати на ті виклики, які є в родин військовополонених. Крім теми найціннішого – повернення рідних з полону, є багато технічних нюансів з документами, довідками й т.д. Для розв’язання бюрократичних питань ми й тут є. Наша гаряча лінія – 0 800 300 541. Телефонувати можна з 9 до 17 год у будні дні“, – коментує Анна Кузюта, керівниця Координаційного штабу.

Як повідомив Андрій Юсов, представник пресслужби Головного управління розвідки, такий штаб, як і інші регіональні, буде виконувати такі ж функції, як і Центральний штаб. Він також додав, що родичам українським військовополоненим у жодному разі не варто звертатися в установи чи на ресурси ворога:

Насамперед звертатися треба до офіційних установ нашої держави. Для цього й готувалися наші регіональні центри. Вам буде тут надана уся необхідна інформація та розроблена дорожня карта. Координаційні штаби є єдиним уповноваженим органом щодо роботи у питаннях військовополонених

“У громадській приймальні консультуватимуть щодо юридичних та процедурних питань, державних соціальних зобов’язань, які гарантують, коли воїн потрапляє у полон. Щодня контактуватимуть із людьми, чиї рідні перебувають в полоні чи зникли безвісти”, — каже Максим Козицький.

Залишити відповідь