Субота, 20 Квітня, 2024
ВійнаІнтерв'юПолітикаРуzкій мірСвіт

Китай хоче, щоб Росія продовжувала війну в Україні – президент Литви

Президент Литви Гітанас Науседа вважає, що Китай підтримує Росію у війні з Україною, попри те, що Пекін намагається виступати в ролі нейтрального мирного посередника.

Про це він заявив в інтерв’ю Euronews, повідомляє “Європейська правда”.

“На жаль, я бачу мету Китаю – продовжити цю війну, зробити цю війну ще більш кривавою, і в такій ситуації Китай у прихованій або відкритій формі підтримує Росію”, – сказав Науседа.

Литовський президент зазначив, що йому складно уявити Китай в ролі посередника між Україною та Росією.

“Я можу уявити собі такий статус, але зараз я не бачу можливостей і думаю, що Китай повинен подумати, чого він хоче досягти в цій війні. Поки що я оцінюю і бачу роль Китаю скоріше деструктивною, ніж конструктивною”, – додав він.

Коментарі Науседи з’явилися на тлі інформації про візит президента Китаю Сі Цзіньпіна до Москви, де він зустрінеться з президентом Владіміром Путіним, щоб обговорити перспективи досягнення миру.

ЗМІ також повідомляли, що Сі Цзіньпін планує поговорити з президентом України Володимиром Зеленським вперше за час повномасштабної війни, ймовірно, вже після поїздки до Москви.

Нагадаємо, під річницю початку повномасштабної війни Китай опублікував своє бачення того, як завершити війну між Росією та Україною. Про китайський “мирний план” ЄвроПравда детально розповідала у статті “Китайська гра у мир”.

Залишити відповідь