П’ятниця, 29 Березня, 2024
На фронтіПолітика

Буданов багато зробив, щоб українська розвідка стала головною спецслужбою України – Олександр Скіпальський

Фрагменти розмови з першим очільником військової розвідки України, ексзаступником голови СБУ Олександром Скіпальським в ефірі Громадського радіо.

Олександр Скіпальський: Керівництво СБУ співпрацювало з Медведчуком ще з 90-х років (потім його забрали під кураторство Москви, КДБ). СБУ усе було відомо, вони підтримували це. Коли у 1994 році до ВРУ балотувався після усунення з посади Костянтин Морозов, на одному ВО була кандидатура Медведчука. Тоді керівник СБУ наказав підтримувати Медведчука, знаючи усю його історію, роль у судовому процесі Стуса. Медведчука виростила сама українська влада, як і Януковича. Кучмі тоді керівництво СБУ рекомендувало призначити Януковича головою Донецької ОДА.

Буданов і його медійність

Олександр Скіпальський: Я, знаючи про лукавість, лицемірство росіян, не підписував угоду про співробітництво із їхньою військовою розвідкою.

У 2014 році військову розвідку очолив Валерій Кондратюк, він узяв за герб розвідки меч, встромлений у тіло російської імперії. Це стимулювало виховання проукраїнського духу. Це продовжилося, коли прийшов бойовий офіцер Буданов. Він багато зробив, щоб українська розвідка стала бойовою організацією, важливою, головною спецслужбою України в умовах війни.

Коли йдеться про загибель людей, він правильно робить, що пояснює через медіазагрози та небезпеку. Він не говорить зайвого. Добре, що нині він має підтримку уряду, Міноборони, президента.

Історія з московським патріархатом в Україні

Олександр Скіпальський:  Лише зараз, у 2022 році, СБУ змогла взятися за МП, тому що раніше не було політичної волі. Пригадаймо, як наші всі президенти бігали до МП. Вони не вміли молитися, вони старалися якомога вище стати на цей їхній релігійний п’єдестал, щоби бути ближче до патріарха. Якби починаючи з 90-го, після оголошення незалежності, Україна зайняла правильний курс в релігійному питанні, то вона б вимушена була підтримати Філарета. А навпаки, комбінацією керівництва СБУ і російської спецслужби було інспіровано Харківський собор 92-го року, який поставив перед собою мету усунення Філарета.

«Росія ініціювала позбавлення України ядерної зброї»

Олександр Скіпальський: У 1992 році я виконував обов’язки начальника військової контррозвідки України. І ситуація була досить гострою на мирне розв’язання питання розпаду Радянського Союзу. Однак ми бачили, що Росія абсолютно нещиро розділяє це історичне для України рішення. Ми мали достатньо матеріалів щодо поведінки їхнього вищого державного та військового керівництва. На цих підставах ми попереджували росіян. Робили це за участю міністра оборони Морозова. Він багато зробив у перші роки становлення для наших ЗСУ, ініціював створення військової розвідки.Ми мали принципову позицію щодо розподілу Чорноморського флоту, питання Криму.

Слабким місцем виявилася Донеччина та Луганщина. Проаналізувавши матеріали щодо тих територій, я підготував доповідну Марчукові та Морозову. Я запропонував зміцнити оборону та розгорнути військовий корпус, розпочати впровадження державницьких позицій цього регіону, бо як я тоді написав «війна за Донбас з Росією рано чи пізно буде». Морозов відреагував, почали розгортати корпус. Однак, на жаль, керівництво СБУ обмежилось своїм підписом. А через кілька місяців Морозова звільнили через його непоступливість у питаннях захисту національних інтересів щодо Криму і Чорноморського флоту. Це був 1993 рік.

Тоді було безпечне нерозуміння політиків. У контррозвідці бачили та розуміли, що ці обставини, форми та методи, які використовує Росія проти України, ведуть до загострення. Потім почалися особисті інтереси, Будапештський меморандум. Росія ініціювала позбавлення України ядерної зброї, саме вона тоді тиснула на американців та лякала їх нашої буцімто «некерованістю», «загрозами можливих ядерних конфліктів».

Олександр Скіпальський: Якщо говорити, чи має Путін двійників, то його поведінка дає підстави для таких підозр: він не хоче залишати будь-які сліди для ідентифікації, для того, щоб можна було порівняти, поведінка різна на публіці. Однак це не головне питання, яке стоїть перед спецслужбами. Головне питання — це знати його наміри істинні, його плани на майбутнє в стосунках з Україною у цій війні. Ну і безумовно, якщо буде якась комбінація, то тоді обов’язковою є ідентифікація, не можна клюнути на підставну особу.

Залишити відповідь